Najluksuzniji hram na svetu! Pagoda Švedagon: Prekrivena zlatom i dijamantima

27.05.2021

15:30 >> 17:28

0

Poznata i kao Zlatna pagoda, najveći je i najupečatljiviji hram u Mjanmaru

Najluksuzniji hram na svetu! Pagoda Švedagon: Prekrivena zlatom i dijamantima
Copyright Profimedia

Nijedna poseta Mjanmaru nije potpuna bez posete 2.500 godina staroj pagodi Švedagon, koja sadrži pramenove Budine kose i druge svete relikvije.

Poznata i kao Zlatna pagoda, najveći je i najupečatljiviji hram u Mjanmaru, zemlji prošaranoj hiljadama budističkih hramova.

Profimedia

Svaki santimetar zvonika visokog 326 stopa u središtu kompleksa hrama prekriven je zlatom. Ne zna koliko ga ima, ali se procenjuje da je reč o količini od šest do 60 tona.

Navodi se da je donji deo kule pokriven sa 8.688 poluga od čvrstog zlata, a gornji sa još 13.153. Na vrhu kule je umetnuto 5.448 dijamanata, 2.317 rubina, safira i drugog dragog kamenja, 1.065 zlatnih zvona i jedan dijamant od 72 karata na samom vrhu.

Oko kule je prostrana mreža paviljona, zgrada, zlatnih tornjeva i uglova u kojima se nalaze na stotine statua Bude svih veličina i oblika, od kojih su mnoge prekrivene zlatom.

Profimedia

Pagoda je stara više od 2.500 godina, što je čini najstarijom pagodom u Burmi. Istorijski dokazi sugerišu na to da je sagrađena oko 6. veka. Od tada je mnogo puta proširivana i obnavljana, a dodavane su i brojne manje građevine oko nje.

Prema legendi, dva brata trgovca srela su Budu u Indiji. Buda im je dao osam svojih dlaka i rekao da ih učvrste na istom mestu na brdu u Okalapi gde su sahranjene mošti prethodne tri reinkarnacije Bude.

Braća su se vratila u Okalapu i poklonila Budine relikvije svom kralju, koji je počeo da traži to mesto. Posle mnogo godina uzaludnog traženja, duh zvan Sularata odlučio je da pomogne kralju. Setio se mesta na brdu Singutara gde su mošti bile ugrađene. Na tom mestu je izgrađena pagoda Švedagon.

Profimedia

Na svakom uglu osmougaone pagode nalazi se svetilište sa slikom Bude, po jedno za svaki dan u nedelji. Svako svetilište ima svoju planetu i životinjski znak povezan sa njom, u skladu sa istočnom astrologijom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike