Slavni brane Veneciju: Traže zabranu pristajanja kruzera

04.06.2021

11:00 >> 10:46

0

Traži se i pooštravanje pravila o iznajmljivanju apartmana turistima

Slavni brane Veneciju: Traže zabranu pristajanja kruzera
Copyright Pixabay

Pevač “Rolingstonsa” Mik Džeger, nemački režiser Vim Venders i škotska glumica Tilde Svinton, samo su neke od poznatih ličnosti koje su potpisale otvoreno pismo gradskoj upravi zbog pristajanja kruzera u središtu Venecije.

Grupa poznatih i slavnih umetnika upozorila je na “apsolutni nedostatak poštovanja prema jednom od najvažnijih mesta svetske baštine” i zatražili su da se donese zakon o zaštiti kulturnog identiteta Venecije.

Pixabay

U pismu koje je pokrenula dobrotvorna organizacija Venetian Heritage traži se i pooštravanje pravila o iznajmljivanju apartmana turistima.

Kruzeri koji pristaju uz dokove Venecije već su godinama izvor kontroverzi. U martu je vlada dala zeleno svetlo za sprovođenje planova o zabrani uplovljavanja velikih brodova i kruzera u središte Venecije. Prema tom planu, oni sada moraju da se usidre izvan venecijanske lagune.

Pixabay

Po podacima venecijanske Lučke kapetanije, veliki kruzer u subotu bi trebalo  ponovno da isplovi iz grada, prvi put nakon više od godinu dana. Lokalni mediji pišu da je plan o njegovoj plovidbi lagunom, nedaleko od Trga svetog Marka, ponovno podstakao da se oglase protivnici plovidbe.

Grad Venecija nalazi se na UNESCO listi svetske baštine a veliki kruzeri narušavaju krhki ekosistem lagune i temelje na kojima počiva taj grad koji je redovno poplavljen kada nastupi prolećna plima. Česti su i incidenti sa kruzerima kojima je teško da manevrišu u uskim kanalima.

Pre početka pandemije koronavirusa Veneciju su godišnje posećivali milijuni turista.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike