Tisa će procvetati ovog vikenda: Jedinstveni fenomen koji, prema legendi, ispunjava ljubavne želje

17.06.2021

14:00 >> 14:45

0

Ovaj jedinstveni fenomen može da se vidi samo na Tisi i reci Jangcengjang u Kini

Tisa će procvetati ovog vikenda: Jedinstveni fenomen koji, prema legendi, ispunjava ljubavne želje
cvetanje tise - Copyright Profimedia

Jednom godišnje reka Tisa “procveta” a ovaj jedinstveni fenomen na njenim obalama privuče hiljade posetitelja željnih romantike. Možda i zato što postoji legenda da će onima koji puste niz Tisu zapaljenu sveću, na liciderskom srcu, biti ispunjena ljubavna želja.

Iako je fenomen poznat kao “tiski cvet” zapravo se radi o insektu koji tri godine živi u mulju. Ovog vikenda insekti će izaći na površinu vode kako bi odigrali svoj ljubavni ples i produžili vrstu. Nažalost, odmah nakon tog čina će uginuti a na površini reke će ostati cvetovi.

Insekt “tiski cvet” dobio je ime po reci Tisi koju nastanjuje. Obično je dužine između osam i 12 centimetara a razmak krila je od šest do sedam centimetara. Ova vrsta je strogo zaštićena u Srbiji.

Njihovo prisustvo označava da je voda u reci čista i nezagađena. Ovaj prirodni fenomen može da se vidi samo na Tisi i na reci Jangcengjang u Kini.

Profimedia

Dan cvetanja nikada se unapred ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme. Sada je sasvim izvesno da će se desiti ovog vikenda jer su se prvi mužjaci tiskog cveta pojavili juče kod Kanjiže pa se za vikend očekuje prizor “cvetanja” Tise koji će mnoge ostaviti bez daha. Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata.

Tiski cvet je stariji od dinosaurusa, kažu naučnici. To je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji u doba karbona, u razdoblju od pre 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.

Profimedia

Već dugi niz godina u Novom Bečeju se organizuje turistička manifestacija “Kad Tisa cveta”. Za posetioce će biti organizovano krstarenje rekom, vožnja kočijama po lepo uređenom keju i biće priređeni koncerti za koje kažu da se obično pretvore u romantične žurke.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike