Ostrvo na kome su suveniri sa plaže visoko cenjeni: Kazne za krađu peska i do 3000 evra

20.06.2021

17:00 >> 17:20

0

Uzimanje suvenira s plaže nikako se ne isplati

Ostrvo na kome su suveniri sa plaže visoko cenjeni: Kazne za krađu peska i do 3000 evra
Copyright Profimedia

Ponekada priroda može biti toliko neodoljiva da sa povratka sa odmora poželite da zadržite bar malu uspomenu na nju. Tako, kada pokupite nekoliko školjki ili malo peska sa plaže, možda mislite da to nije velika stvar.

Ali ako bi svaka osoba koja poseti tu istu plažu odnela par stvari, to bi imalo ogroman uticaj na ekosistem i životnu sredinu.

Italijansko ostrvo Sardinija poznato je po svojim divnim plažama s lepim, belim peskom. Odnedavno je međutim poznato i po kažnjavanju turista koji sa tih istih plaža kao suvenire kući poneti taj božanstveni pesak.

Profimedia

S obzirom na to da Sardiniju godišnje poseti više miliona ljudi, vlasti su odlučile da krađi peska stanu na put. Čuveni beli pesak na ovom ostrvu visoko je cenjen i zaštićen.

Naime, 2017. godine izglasan je zakon o zabrani uzimanja peska i školjki sa plaže. Za ovo delo predviđene su visoke novčane kazne, čak i kazna zatvora, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia

U poslednje vreme uhvaćena je ukupno 41 osoba koja je zemlju pokušala da napusti s peskom, školjkama ili kamenčićima.

Iako zakon postoji, neke putnike to ne sprečava da ponesu uspomenu sa plaže za uspomenu, stoga policija koristi X-zrake za otkrivanje flaša napunjenih peskom u prtljagu. Problem je što je čitava stvar sa švercovanjem i prodajom školjki na crno, završila na Internetu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike