Život na Danski način: Grad u potpunosti izgrađen u krugovima

21.06.2021

16:00 >> 12:12

0

Autor: A.G.

Idealno mesto za beg od gradske buke i zagađenja

Život na Danski način: Grad u potpunosti izgrađen u krugovima
Profimedia

Poznati fotograf Henri Do uz pomoć drona i svog fotoaparata zabeležio je prizor koji ostavlja bez daha. Njegovi snimci obišli su svet I skrenuli pažnju na lepote Kopenhagena. Na periferiji grada nalazi se neobično naselje koje nosi naziv “Brondby Haveby” – zbirka kuća smeštenih u mreži savršenog zelenila, koje izgleda kao da su bića iz drugog sveta stvorila sebi nestvaran prostor za život.

– Tokom posete Kopenhagenu naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali deo onoga što se zove “kolonija vrtova”, prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme kako bi gajili biljke. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi, kaže Do.

Profimedia

Naselje se sastoji od 284 kuća i 26 kružnih bašti izgrađenih 60-tih godina, a svaka od njih čini oko 16 privatnih placeva u obliku trougla.

– Dok se vozite kolima, “Brondby” izgleda poput svakog drugog naselja na planeti. Tek kada sam uzeo dron i podigao ga u vazduh, moja perspektiva se promenila. Pogled na ovo mesto iz vazduha bio je zadivljujuć, otkriva fotograf.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti