Moć placebo efekta: Sve ono što se čini pravim lečenjem, ali to nije

08.07.2021

12:30 >> 12:53

0

Autor: A.G.

Jedna od najvećih misterija koje proučavaju škole psihologije širom sveta

Moć placebo efekta: Sve ono što se čini pravim lečenjem, ali to nije
Copyright Profimedia

Kao što pokvarena mašina za pranje veša neće oprati odeću, tako ni lažni lekovi ne bi trebalo da budu u stanju da leče bolesti. Pa ipak, to čine. To je fenomen poznat kao placebo efekat i jedna je od najvećih misterija koje proučavaju škole psihologije širom sveta.

Placebo je sve ono što se čini „pravim“ lečenjem, ali to nije. To može biti pilula, injekcija ili neka druga vrsta „lažnog“ tretmana. Svim placebo postupcima zajedničko je to što ne sadrže aktivnu supstancu koja utiče na zdravlje.

Pročitajte još:

Na primer, pacijenti koji pate od depresije mogu dobiti tabletu od šećera i doživeti smanjenje simptoma baš kao da su uzeli pravi antidepresiv. Ova vrsta pozitivnog efekta uočena je na širokom spektru lažnih tretmana sprovedenih na velikom broju ljudi.

Šta uzrokuje placebo efekat?

Mnogo godina psiholozi su verovali da je placebo efekat bio isključivo psihološki, što znači da su pacijenti samo mislili da se osećaju bolje.

Međutim, novija istraživanja otkrila su da čin uzimanja placeba može imati i fizički i psihološki efekat. Konkretno, kada uzmemo placebo, naš um može da oslobodi endorfine koji deluju kao prirodno sredstvo protiv bolova.

Placebo efekat je više od tableta šećera. Istraživači su primetili placebo efekat za sve vrste lažnih tretmana, uključujući čak i lažne operacije. U stvari, dokazi sugerišu na to da što je lažniji tretman „dramatičniji“, to bolje deluje. Na primer, dve tablete su efikasnije od jedne, a injekcije su efikasnije od tableta. Slično tome, ako se pacijentima lažni tretman pruži u bolnici, biće efikasniji.

Pročitajte još:

Novo istraživanje otkrilo je da čak i kada pacijenti znaju da primaju placebo, i dalje mogu iskusiti korist. Ovo otkriće je unapredilo uobičajeno razumevanje placeba i nesumnjivo će dovesti do mnogo više istraživanja.

Nocebo efekat

Placebo efekat ima manje istraženu, ali ipak snažnu suprotnost – nocebo efekat. Ako nam kažu da tretman može imati negativan neželjeni efekat, veća je verovatnoća da ćemo doživeti taj efekat, čak i ako lečenje nije stvarno. Pretpostavlja se da ovaj efekat proizlazi iz istih psiholoških mehanizama koji proizvode placebo efekat.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike