Rat opušcima: Najveći teret će podneti sami proizvođači cigareta

12.08.2021

12:30 >> 12:57

0

Ministarstvo je postavilo cilj da se u roku od šest godina za 40 odsto smanji količina opušaka

Rat opušcima: Najveći teret će podneti sami proizvođači cigareta
Copyright Pixabay

Francusko ministarstvo za zaštitu okoline najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju francuske ulice, parkove i prirodu.

Pročitajte i ovo:

Ministarstvo je postavilo cilj da se u roku od šest godina za 40 odsto smanji količina opušaka koje pušači bacaju svuda bez razmišljanja. Procenjuje se da je takvih opušaka oko 23,5 milijardi, prenosi Nacional.

Želja ministarstva je da proizvođači cigareta preuzmu odgovornost, jer Zakon o recikliranju i protiv otpada, koji je izglasan prošle godine, od njih zahteva da brinu o svojim proizvodima i nakon što su potrošeni.

Pixabay

Zato će proizvođači duvanskih proizvoda učestvovati u sprovođenju ove akcije s 80 miliona evra godišnje, koje će novoformirana institucija deliti projektima čiji je cilj uklanjanje opušaka i podizanje svesti o tome, poručili su iz ministarstva.

U planu je distribucija džepnih pepeljara, postavljanje više kanti koje bi bile isključivo namenjeni za cigarete i uspostavljanje novog sistema sakupljanja i recikliranja opušaka.

Pročitajte i ovo:

Prema poslednjim statističkim podacima, među stanovnicima Francuske njih 22,4 odsto su pušači, dok ih je u Nemačkoj 15,9 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike