Put koji ne prašta greške! Tunel dug 1.200 metara gradilo je samo 13 meštana

26.08.2021

12:30 >> 11:24

0

Tunel koji prkosi smrti, sa više od 30 kamenih prozora različitih veličina i oblika, proglašen je osmim svetskim čudom

Put koji ne prašta greške! Tunel dug 1.200 metara gradilo je samo 13 meštana
Copyright Profimedia

Tunel Guoliang je jedan od najpoznatijih tunela na svetu. Dugačak je 1,2 kilometra, visok pet metara i širok četiri metra, i nalazi se visoko u planinama Taihang u provinciji Henan u Kini.

Dugo vremena retko ko je znao za ovo malo selo sa 300 i nešto stanovnika zbog njegove nepristupačnosti.

Pročitajte još:

Jedini način na koji se moglo doći do njega bio je preko 720 strmih, uskih stepenica ugrađenih u planinu nazvanu “nebeske merdevine”.

– Bio je to težak život. Roba iz spoljnog sveta nije mogla doći do sela, a naši sveži poljoprivredni proizvodi nisu mogli da se prevezu na druga mesta – rekla je 72-godišnja meštanka Song Baokun.

Profimedia

Najveći izazov predstavljao je medicinski tretman. Ako bi se neko razboleo, bilo je potrebno da osam ljudi nosi nosila niz “nebeske merdevine” tokom četvorosatnog putovanja do najbliže bolnice.

Međutim, sve to se promenilo 1972. godine, kada su meštani sela, njih 13, odlučili da izgrade tunel kroz planine kako bi povezali Guoliang sa spoljnim svetom.

Profimedia

Uz malo inženjerskog znanja prihvatili su se teške misije. U nedostatku velikih mašina, koristili su ručne alate, poput čekića i dleta, i spuštali se niz planinu konopcima.

Pročitajte još:

Danas je tunel izuzetno popularna ruta i ključno je odredište na kineskoj turističkoj karti, jer je postao turistička atrakcija kada je Kina otvorila granice za međunarodne turiste.

Tunel izgleda prilično zastrašujuće sa 30 prozora različitih veličina i oblika, a u narodu je poznat i kao put koji ne prašta greške.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike