Najvažnije veštine za veliki svet

16.09.2020

15:04 >> 21:48

0

Autor: 24sedam

Ako ove osobine prepoznate kod deteta, obavili ste dobar roditeljski zadatak

Najvažnije veštine za veliki svet
Copyright Profimedia

U bilo kom delu sveta ili periodu vremena, najteži i najvažniji posao je roditeljstvo. Ali je i proces koji zahteva veliku posvećenost koja sa sobom neminovno nosi greške koje nam kasnije služe za nauk. Složiće se svi koji su se u toj ulozi ostvarili.

Psiholozi su mišljenja da svako dete treba da poseduje četiri osnovne socijalne veštine:

Hvala i molim

Osnovni maniri – Ovo se zapravo odnosi na grupu ponašanja koja uključuje tradicionalne dobre manire. Dete koje ima usađene dobre manire uspešno će moći da komunicira s drugima i uvek će biti u stanju da zadovolji svoje potrebe.

profimedia

Odraz poštovanja

Kontakt očima – Ovo je teška navika koju čak i odrasle osobe teško sprovode u delo. Održati kontakt očima tokom razgovora je odraz poštovanja prema sagovorniku i temi o kojoj se priča. Takođe je i jasan pokazatelj samopouzdanja.

Postavljanje granica

Granice su važne pri odrastanju svakog deteta. One su ujedno i najzahtjevniji posao za svakog roditelja. Postavljanje granica omogućava detetu da shvati šta sme, a šta ne sme raditi. Na ovaj način dete uči koji su postupci ispravni, a koji ne.

profimedia

Razumijevanje ličnog prostora

Sasvim je logično da svaki trenutak u danu provodite s vašim najmlađim članovima, uz igru, ljubljenje, grljenje i sve ono što oni zahevaju. Međutim, deca treba da nauče da je roditeljima, poput njih samih, potrebno malo ličnog prostora. Ako ne nauče na vreme da prihvate to da svakom od nas treba lični prostor, svaki put će doživljavati razočaranje kada im vršnjaci stave do znanja da ne žele trenutno da imaju nekog u svojoj okolini.

Deca, pre svega, treba da su sigurna u vašu ljubav i kada ste vi daleko od njih. Samo na taj način možete sebi ali i njima obezbijediti lični prostor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike