Tokio najbezbedniji grad na svetu

22.09.2020

18:55 >> 13:59

0

Tehnološki najnapredniji logično i najsigurniji

Tokio najbezbedniji grad na svetu
Copyright Profimedia

Tokio je proglašen  za najbezbedniji grad u svetu odlukom Ekonomske obaveštajne jedinice prema sposobnosti gradova da se suočavaju sa svim vrstama problema, od klimatskih katastrofa do sajber napada.

profimedia

Singapur ja zauzeo drugo mjesto, a Osaka, još jedan japanski grad, je na trećoj poziciji. Ova tri grada držala su ove pozicije i na listama za 2015. i 2017. godinu.

Ovogodišnji indeks 60 gradova bio je fokusiran na koncept “urbane otpornosti”, odnosno sposobnost gradova da apsorbuju šokove i da se oporave, objavili su istraživači.

 

Indeksom se ocenjuju četiri vrste bezbednosti: digitalna zaštita, infrastruktura, zdravstvo i lična bezbednost.

Azijsko-pacifički region dominira u prvih deset pozicija sa šest gradova, uključujući Sidnej na petom mestu, Seul na osmom i Melburn na desetom.

U prvih deset ušla su po dva grada iz Evrope i Severne Amerike. Amsterdam je četvrtoplasirani, Kopenhagen osmi, Toronto je šesti, a Vašington sedmoplasirani.

Ovi gradovi dobili su visoke ocjene za pristup veoma kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, specijalne timove za sajber bezbednost, policijske patrole orijentisane na lokalne zajednice i dobro planiranje za slučaj katastrofa, navode istraživači.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike