Virus korona odložio karneval u Riju

25.09.2020

13:00 >> 12:15

0

Autor: S.Kalaba

Organizatori se nadaju pronalasku vakcine, kako bi mogao da se zakaže novi termin održavanja manifestacije

Virus korona odložio karneval u Riju
Copyright Pixabay

Škole sambe u Rio de Žaneiru odlučile su da odlože čuveni karneval koji je trebalo da se održi u februaru 2021. godine, zbog pandemije virusa korona. Škola “Liesa” nije saopštila novi datum održavanja festivala, ali je navela da to zavisi od vakcine, prenosi Rojters.

– Veoma je teško imati karneval bez vakcine. Nema šanse da se karneval održi u nebezbednim uslovima – izjavio je predsednik “Liese” Žorge Kastanjeira, i dodao da bi karneval mogao da bude odložen najdalje do januara 2022. godine, kako ne bi poremetio naredni karneval.

Gradska skupština Rio de Žaneira trebalo bi da donese odluku o uličnim žurkama koje se obično održavaju tokom karnevala, prenosi AP. Prvi slučaj koronavirusa u Brazilu zabeležen je 26. februara, dan nakon završetka karnevala.

Pixabay

Trinaest brazilskih škola sambe tokom karnevala paradira na Sambodromu, stadionu sambe koji je specijalno sagrađen za ovu namenu zbog bolje organizacije i bezbednosti. Svaka škola bira temu koju želi da prezentuje tokom svog 80-minutnog nastupa.

Događaj svake godine prati 90.000 stanovnika Rija, ali i mnogobrojni turisti iz celog sveta. Cena ulaznica se kreće od 20 do hiljadu dolara. Datum održavanja menja se svake godine, u zavisnosti od rimokatoličkog perioda velikog posta, tačnije počinje 40 dana pred Uskrs.

Škole sambe su zapravo društveni klubovi koji predstavljaju svoj kvart. To su uglavnom radničke klase ili favele (siromašne četvrti), pa neke škole broje i nekoliko hiljada članova tima.

Pre nego što su škole počele da se takmiče tridesetih godina prošlog veka, karneval se održavao na ulicama, da bi osamdesetih godina prešao na Sambodrom. Poslednji put karneval je bio odložen za dva meseca 1912. godine zbog smrti tadašnjeg ministra spoljnih poslova i od tada održavanje svečanosti nije sprečilo ni izbijanje Drugog svetskog rata.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike