Grad Berkli zabranio prodaju slatkiša i grickalica

27.09.2020

14:00 >> 12:58

0

Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodatne šećere ili veštačke zaslađivače

Grad Berkli zabranio prodaju slatkiša i grickalica
Copyright Pixabay

Gradsko veće kalifornijskog grada Berklija zabraniće prodaju slatkih i slanih proizvoda na blagajnama supermarketa kako bi promovisao zdraviju ishranu. Čelnici grada, poznatog po Univerzitetu Berkli i u kome živi 120.000 stanovnika, usvojili su odluku kojom će biti zabranjena prodaja proizvoda s više od pet grama šećera ili 250 miligrama soli. Zabrana se odnosi i na sva pića koja sadrže dodatne šećere ili veštačke zaslađivače.

U odluci se naglašava na kasama upravo dominira takva hrana: bogata solima, mastima i šećerom a da su potrošači skloni impulsivnoj kupovini, naročito ako imaju decu.

Pixabay

Zabrana se odnosi na 25 supermarketa u tom gradu i stupa na snagu u martu iduće godine, a prve inspekcije očekuju se od januara 2022.

Berkli, koji je nalazi u blizini San Franciska, je 2014. prvi uveo porez na gazirana pića, što su kasnije učinili i drugi američki gradovi. Prema istraživanju objavljenom početkom 2019, stanovnici tog grada su u godini uvođenja tog poreza smanjili svoju konzumaciju zašećerenih pića za 21 odsto. Taj je pad 2017. narastao na čak 52 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Hina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike