Ulica Mutanabi nije obična ulica, više je knjižara na otvorenom u kojoj se knjige noću ostavljaju bez nadzora

30.01.2023

09:17

0

Autor: A.G.

Ulica je bila utočište za pisce svih vera najmanje od 8. veka. Smeštena u blizini stare četvrti Bagdada, bila je prva pijaca trgovaca knjigama u iračkoj prestonici

Ulica Mutanabi nije obična ulica, više je knjižara na otvorenom u kojoj se knjige noću ostavljaju bez nadzora
Knjižara na otvorenom - Copyright Profimedia

Da li ste čuli za istorijsku pijacu knjiga gde knjige ostaju na ulici noću bez ikakvog straha da će biti ukradene? Niko ih ne krade, niko ih ne grabi i ne beži ne plativši. To je lepota ove iračke ulice knjiga.

Postoji čak i izreka koja kaže da “čitači ne kradu, a lopovi ne čitaju“.

Nazvana po proslavljenom pesniku iz 10. veka Abul Tajebu al-Mutanabiju, ulica je bila istorijski centar za prodaju knjiga u Bagdadu. Pesnik je rođen pod dinastijom Abasida u onome što će postati današnji Irak.

U ulici Mutanabi možete pronaći stotine knjižara na otvorenom, kafića, prodavnica kancelarijskog materijala, pa čak i prodavnica čaja i duvana. Bila je i još uvek je srce i duša bagdadske intelektualne zajednice koja se nikada neće promeniti.

Nažalost, istorija ove ulice nije tako lepa i mirna kao što izgleda.

5. marta 2007. godine, auto bomba je eksplodirala na ovoj ulici knjiga i ubila 26 ljudi. To područje je ostavilo zatrpanim i nesigurnim za kupce i uništilo mnoga preduzeća. Ali meštani nisu gubili nadu. Posle godinu dana popravke i čišćenja, ulica je ponovo otvorena sa istim entuzijazmom za književnost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike