Ovo su najlepše klisure u našoj zemlji

17.01.2023

19:34

0

Autor: M. J.

Nude aktivni odmor u divljoj prirodi

Ovo su najlepše klisure u našoj zemlji
Ovčarsko kablarska klisura - Copyright RINA

Klisure su u prošlosti imale važnu ulogu u očuvanju samih naroda. Nepristupačni teren bio je spas stanovništvu koje je beži od neprijatelja. Dokaz toj migraciji jesu ostaci manastira ušuškanih među “stranice” klisura. Danas one nude više od zaštite, a to je lep i aktivan odmor i divljoj prirodi.

Printscreen/YouTube
 

Ovčarsko-kablarska klisura

Na 18 kilometara od Čačka nalaze se tokovima Zapadne Morave, koji se usecaju između litica planina Ovčar i Kablar. Ovčarsko-kablarska klisura poznata je i kao Srpska Sveta gora. Dugačka 20 je kilometara sa najvećom dubinom od 710 metara.

RINA
 

Ovde je smeštena i Ovčar banja, a sama Zapadna Morava je pregrađena branama,te su stvorena tri veštačka jezera. Izuzetna retkost je broj manastira koji su izgrađeni na malom prostoru. U klisuri se nalazi 10 manastira, a veruje se da ih bilo znatno više.

Printscreen/YouTube/NP Đerdap
 

Đerdapska klisura

Đerdap je gotovo mitsko mesto, a predstavlja najdužu i najveću klisuru u Evropi. Dužine 100 kilometara. Litice Dunav cepa svojim tokom te liče na ogromna vrata u narodu je klisura poznata i kao Gvozdena ili Železna vrata. Klisura je puna arheoloških nalazišta, a kompletno područje proglašeno za jedan od pet nacionalnih parkova Srbije. Uz nalazišta, zaštićenih vrsta biljnog i životinjskog sveta, turiste privlači i krstarenje Dunavom.

Printscreen/YouTube/Žika slika
 

Lepenski Vir

Prema mnogima ovo je najmisterioznija tačka u Srbiji, a koja se nalazi u Đerdapskoj klisuri. Na ovom lokalitetu pronađeni su ostati najsloženije kulture praistorije, a do njih se došlo slučajno. Otkriće najznačajnijeg lokaliteta Evrope usledilo je tokom istraživanja, a u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane Đerdap I.

Golubac i krstarenje Dunavom Promo/Ivana Karić
 

Tvrđava Golubac

Utvrđenje Golubac je biser istočne Srbije, pozicionirano na litici ispod koje teče Dunav. Svrstava se red u najbolje očuvane tvrđave Srbije. Iako to nije bila u prošlosti, danas je najposećenija atrakcija u Đerdapskoj klisuri, a u sedam od devet kula može da se uđe, iako pojedine zahtevaju i ozbiljnu fizičku spremnost.

Kladovo

U Đerdapskoj klisuri nalazi se i Kladovo, koje je od antičkih vremena strateški bilo važno. U doba starog Rima tuda je prolazio Trajanov most, a njegovi ostaci se mogu videti i danas, kao i Trajanova tabla. U blizini gradića nalazi se i turska srednjovekovna tvrđava Fetislam.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike