Visoke peščane dine, živo selo i očaravajući zalasci sunca deo su šarma pustinjske oaze Huakačina, savršene za putnike željne avanture

25.11.2022

10:32

0

Autor: A.G.

Huakačinu naseljava samo 100 stanovnika koji se nazivaju „čuvari jezera“

Visoke peščane dine, živo selo i očaravajući zalasci sunca deo su šarma pustinjske oaze Huakačina, savršene za putnike željne avanture
Pustinjska oaza - Copyright Profimedia

Huakačina je oaza u pustinji u južnom Peruu koja je udaljena desetak minuta od gradića Ica, odnosno pet sati od glavnog grada Lime. Reč je o selu izgrađenom oko prirodnog jezera, koje je okruženo palmama i monumentalnim peščanim dinama.

U četrdesetim godinama prošlog veka postala je popularno spa-odredište za bogate Peruance koji su ovdje tražili spas od reume, artritisa, astme i bronhitisa. Naime, lokalna legenda kaže da jezero ima lekovite moći i da rešava različite vrste bolesti onima koji se u njemu okupaju.

Poznata kao „Oaza Amerike“, smatra se jednom od retkih prirodnih oaza koje se mogu naći u ovom delu sveta. To je savršeno mesto, sa spektakularnim pejzažom formiranim od lagune smaragdno zelene vode i velikih dina koje vas pozivaju da se bavite avanturističkim sportovima.

Huakačina je pored prirodnih lepota poznata i po svojim legendama.

A jedna kaže da je grad dobio ime po prelepoj princezi Inka čiji je glas bio toliko proganjajući da je bila poznata kao Huakačina (devojka koja plače). Jednog dana, dok se kupala, primetila je lovca koji je posmatrao iz daljine. Uplašena, ispustila je i razbila ogledalo na sitne komade koji su se pretvorili u bujnu lagunu, a dok je bežala sa lica mesta, njen ogrtač je ostavio iza impozantnih peščanih dina.

Huakačina je kasnije postala sirena za koju se kaže da još uvek živi u jezeru, navodno se usuđujući se da peva svoje drevne pesme u gluvo doba noći. U čast ovoj legendi, kamena statua princeze sirene gleda na jezero.

Oazu Huakačine naseljava samo 100 stanovnika koji se nazivaju „čuvari jezera“, a svi su angažovani u upravljanju brojnim aktivnostima prisutnim duž obala jezera. Smeštena u blizini grada Ika, Huakačina je danas veoma poznata turistička destinacija - toliko da je predstavljena na novčanicama Perua.

Zbog njegove popularnosti, peruanska vlada je ovaj raj na zemlji proglasila nacionalnim kulturnim nasleđem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike