Ugledni svetski portal deli savete za prvo putovanje u Srbiju: Šta da iskusite, a šta da izbegavate?

24.11.2022

15:25

0

Autor: A.G.

Život na srpski način

Ugledni svetski portal deli savete za prvo putovanje u Srbiju: Šta da iskusite, a šta da izbegavate?
Prvo putovanje u Srbiju - Copyright Profimedia

Kada planirate da provedete neko vreme u stranoj zemlji, nije dovoljno da naučite nekoliko prostih rečenica i tek ponešto od lokalne kulture.

Da biste izvukli maksimum iz neke zemlje, biće potrebno da preduzmete nekoliko koraka više kako biste bili sigurni da se uklapate u društvo.

Poznati putopisni sajt koji deli savete i iskustva za što prijatnija putovanja po svetu destinationtips.com, približio je Srbiju svojim čitaocima i razotkrio šta se od putnika u ovom delu Balkana očekuje, a šta nikako ne.

Profimedia
Srbija

Klima kakvu želite

Neverovatna prednost u ovoj zemlji jugoistočne Evrope jesu različite klime. Ako tražite topla leta, idealan je severni deo zemlje, kao što je Vojvodina. Ako ste u potrazi za snežnim padavinama ne tražite dalje od planinskog predela Zlatibora koji se nalazi u opštini Čajetina u periodu od decembra do marta. Za prijatno vreme tokom cele godine birajte prestonicu - Beograd.

Profimedia
Beograd

Zdravica

Srbi vole da se gledaju direktno u oči dok izgovaraju „živeli" pre nego što popiju svoje omiljeno piće. Ne želite da ispadnete nepristojni, pa se pobrinite da podignete čašu i kucnete sa lokalnim stanovništvom.

Profimedia
Zdravica

Izujte cipele

Ako vas Srbin pozove u svoj dom, jedna od prvih stvari koje treba da uradite je da skinete cipele. U ovoj zemlji je nepristojno ulaziti u nečiji skromni dom sa svojim prljavim patikama, pa ih ostavite ispred vrata.

Pexels
Obuća

Prepustite se kafi

Kafa je veoma popularna u Srbiji u svako doba dana. Nakon što su Osmanlije donele kofeinsku mešavinu na Balkan u 16. veku, ona se infiltrirala u glavni grad Beograd, i od tada su Srbi „navučeni“ na kofein. Lokalni bistroi služe alkoholna pića i kafu širom zemlje, pa se pobrinite da uživate u šoljici ili dve (ili tri!).

Unsplash
Kafa

Ne tražite da otvorite prozor

Sujeverje koje Srbi obožavaju jeste verovanje da ostavljanje prozora otvorenog može izazvati strašnu promaju, a svaka promaja može izazvati bolest pa i smrt. Dakle, ako se nađete zaglavljeni u vreloj prostoji u kojoj svi odbijaju da otvore vrata ili prozore, znaćete zašto.

Profimedia
Prozor

Ne pominjite politiku ili ratove

Srbija ima mučnu istoriju punu političkih sukoba i razornih ratova, pa se potrudite da izbegnete ovu temu po svaku cenu. Mnogi ljudi koje ćete sresti verovatno su preživeli nekoliko sukoba, uključujući rat u Bosni 1992. i napad NATO-a 1999. Sećanja na ove ratove su bolna, zato budite osetljivi na njihovu istoriju koje im je još sveže u mislima.

Ne sedite na ćošku stola

Srbi svoja sujeverja shvataju izuzetno ozbiljno. Jedna velika greška koja će vam doneti više od nekoliko pogleda je ako sedite na ivici stola. U ovoj balkanskoj naciji veruju da će vam to doneti lošu sreću, a rizikujete i da zauvek ostanete sami.

Profimedia
Restoran

Zabavljajte se kao Srbin

Ako ste za festivalsku zabavu obavezno posetite godišnji EXIT festival u Novom Sadu. Svakog jula, bine su pune nekih od najaktuelnijih muzičara iz celog sveta. Ako ne volite koncerte, noćni život u Beogradu je i dalje impresivan, a ulice su prepune barova sa ljubaznim osobljem koje će vas uz osmeh poslužiti ledenim pivom.

Unsplash
Druženje

Ne ostavljajte torbu na podu

Ne ostavljajte tašnu na podu. Zašto? Jer jednostavno možete izgubiti sav svoj novac i završiti u siromaštvu. Ne verujete? Pitajte Srbe!

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike