Ovaj grad je najpoznatiji spa centar na svetu

22.11.2022

19:34

1

Autor: 24sedam

Pored svoje banjske istorije, u ovom gradu je otvoren prvi svetski kazino, u 18. veku

Ovaj grad je najpoznatiji spa centar na svetu
Grad Spa - Copyright Profimedia

U istočnoj Belgiji, u Ardenima, nalazi se grad Spa. Poznat je kao banja po svojim termalnim vodama bogatim mineralima. Ovde turisti dolaze da uživaju u svim blagodetima koje im omogućavaju izvori tople vode.

Profimedia
 

Izvori u ovom gradu su postali toliko popularni i poznati u svetu da je njegovo ime Spa postalo sinonim za svaku destinaciju u svetu koja nudi sličnu uslugu.

Profimedia
 

Osim toga, Spa nekoliko puta godišnje okuplja posetioce zbog trka i drugih događaja koji se održavaju na Spa-Francorchamps kružnim trkačkim stazama. Spa održava Grand Prix trke Formule 1 od 1950. godine. Staza je duga sedam kilometara i veoma je zahtevna za vozače, koji je inače obožavaju. Odmor i zabava su oduvek bili primat u ovom gradu.

Profimedia
 

Nisu jedino termalni izvori i Formula 1 ono što privlači turiste. Još od 18. veka Spa je poznat po svom kazinu. Sagrađen je 1763. godine, sa idejom da se gosti koji dolaze na oporavak malo razonode, ali je ta ideja ubrzo prerasla sebe i postala poznata širom sveta.

Profimedia
 

Geografski položaj gradića ima velike prednosti jer je smešten usred guste šume, na predelima ispresecanim brojnim rekama i brdima. Grad je dobio ime Spa jer predstavlja lečilište koje postoji od 14.veka, zasnovano na izvorima tople lekovite vode. 

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike