Ako idete u Atinu, morate obići autentičnu četvrt bogova

15.11.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Doživećete nezaboravno iskustvo koje ćete dugo pamtiti

Ako idete u Atinu, morate obići autentičnu četvrt bogova
Pogled na Partenon - Copyright Pixabay

Plaka je poznata i kao “četvrt bogova”, a nalazi se ispod severoistočne padine Akropolja. Proteže se gotovo sve do trga Sintagma i predstavlja svojevrsni lavirint krivudavih uskih uličica, prošaranih prodavnicama i impresivnim ostacima prošlosti. Ovo je sigurno jedan od najšarmantnijih i najelegantnijih kvartova koje ćete sresti bilo gde na svetu.

Profimedia
 

Brojne kaldrmisane ulice, namenjene isključivo pešacima, omogućavaju vam da ceo dan provedete u prijatnoj šetnji. Nije potrebno mnogo mašte da biste zamislili kako je sve izgledalo u neka davna vremena. Iako Plaka ima mnoštvo prodavnica suvenira i turističkih taverni, postoji nešto vrlo autentično i posebno u ovoj atinskoj četvrti.

Printscreen/YouTube/ MooMoo Away
 

Od istorijskih atrakcija u Plaki se mogu videti Rimska agora, Rimski forum i drevna agora nekada politički i administrativni centar drevne Atine.

Printscreen/YouTube/ MooMoo Away
 

U najstarijoj gradskoj četvrti nalaze se i brojni muzeji. Muzej grčke narodne umetnosti - često nepravedno zanemaren od strane turista, Muzej grčkih popularnih muzičkih instrumenata, Kanelopulos muzej - mali i sa bogatom postavkom Mikenske kulture i vrednim Persijskim eksponatima, Benaki muzej islamske umetnosti.

Printscreen/YouTube/ MooMoo Away
 

Većina prodavnica prodaje jeftine suvenire ali se mogu pronaći i prodavnice sa vrlo kvalitetnom i autentičnom robom kao i vrhunske antikvarnice sa vrlo vrednim predmetima.

Printscreen/YouTube/ MooMoo Away
 

Nisu samo antičke ruševine ono što će vas oduševiti u ovoj atinskoj četvrti. Bićete sigurno očarani i lokalnim stanovništvom koje tamo boravi. Oni nastavljaju vekovima staru tradiciju zahvaljujući svojim radnjicama i pričama. Oni čine još lepšim ovu šarmantnu atinsku četvrt, čineći je autentičnim delom stare, ali i savremene grčke istorije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike