Najveće groblje aviona na svetu čuva 4.000 penzionisanih letelica, a samo neke od njih će dobiti drugu šansu

06.11.2022

16:34

0

Autor: 24sedam

Šta se dešava kada avion više nije potreban i njegovi motori se ugase i ostave da se ohlade poslednji put?

Najveće groblje aviona na svetu čuva 4.000 penzionisanih letelica, a samo neke od njih će dobiti drugu šansu
groblje aviona - Copyright Profimedia

Davis-Monthan Air Force Base je najveće groblje aviona na svetu i nalazi se kraj Tucsona, grada u Arizoni. Pokriva oko 10.522 kvadratnih kilometara pustinje, a to što se nalazi u pustinji nikako nije slučajno. Naime, suv vazduh, bez vlage, pogoduje čuvanju aviona.

Kao mesto za odlaganje aviona postoji još od četrdesetih godina prošlog veka, a 15 godina pre toga prostor je služio kao vojna pista.

Na groblju se nalazi više od 4.000 letelica američkih vazdušnih snaga, mornarice, obalske straže, kao i agencije od velikog značaja, poput NASA-e. U zavisnosti od stanja u kome su letelice se popravljaju ili recikliraju, čekaju delove, a mnoge od njih dobiju drugu šansu.

Profimedia
 

Svaki red je organizovan prema modelu i veličini, uključujući civilne avione koji su penzionisani nakon što je potražnja za avionskim prevozom opala zbog pandemije Covida.

Vojni avioni su ili parkirani tokom privremene neupotrebe ili su reciklirani. Upotrebljive komponente se uklanjaju i preprodaju, sirovine se sortiraju i šalju na reciklažu.

U groblju se, uprkos svom imenu, nalaze i avioni koji bi mogli nekada ponovo poeteti.

Profimedia
 

Više od 500 ljudi trenutno je zaposleno na brizi o više od 4.400 letelica koje ovaj aerodrom nazivaju svojim stalnim prebivalištem.

Kada avioni prvi put stignu na ovo mesto, dočekaće ih odred za prijem. Odgovornosti ove grupe uključuju pregled dokumentacije prevoznika – čitavu istoriju letelice, uključujući zabeleženo održavanje tokom godina. Zatim se iz aviona oduzima vatreno oružje, punjenja za izbacivanje, satovi i poverljivi hardver. Nakon čišćenja karijesa sledi lepo dugo pranje.

Na groblju aviona ima i pregršt primeraka koji samo na prvi pogled dižu adrenalin istinskim ljubiteljima letelica. Posetici ushićeno upiru prstom u ogromne teretne avione, bombardere i "pile" kao što su A10 Thunderbolt i F-14 Tomcat i ostale kultne primerke koje su proslavili filmovi poput Top Gun-a.

Profimedia
 

U saradnji sa muzejom Pima Air & Space svake nedelje se organizuju ture autobusima za posetioce kojima mogu prisustvovati samo stariji od 16 godina.

Dobro je znati da se inače za turu treba najaviti bar 16 dana ranije kako bi bilo dovoljno vremena za proveru gostiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike