Ovaj grad je bio jedna od najmoćnijih srednjovekovnih svetskih sila u Italiji

01.10.2022

20:20

0

Autor: 24sedam

Idealan je za jesenje putovanje

Ovaj grad je bio jedna od najmoćnijih srednjovekovnih svetskih sila u Italiji
profimedia-0712833286 - Copyright Profimedia

Prostor Đenove bio je naseljen Ligurima, jednim od italskih plemena iz predrimskog perioda. Gradsko naselje je tokom punskih ratova gotovo u potpunosti uništeno, da bi nakon toga bilo ponovo izgrađeno. U vreme rimske države Đenova nije bila grad od posebnog značaja.

Profimedia
 

Početkom srednjeg veka grad su opsedala brojna varvarska plemena, a u 10. veku Đenova je ponovo bila uništena. Nakon toga započinje veliki preporod ovog grada države, i uskoro je Đenovska Republika postala jedna od najsnažnijih trgovačkih država u Evropi.

Jedan od najpoznatijih Đenovljanina bio je čuveni moreplovac Kristofor Kolumbo.

U novije vreme za Đenovu su se borili Austrijanci, Francuzi, i italijanske patriote. Na kraju su pobedili ovi treća, tako da je upravo iz ovog grada 1860. godine krenula čuvena ekspedicija Đuzepea Garibaldija, kojom su udareni temelji buduće Kraljevine Italije.

Danas je Đenova vrlo atraktivna turistička destinacija, a njeno staro gradsko jezgro se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Profimedia
 

Turističke atrakcije

Palazzo Ducale, ili Palata Duždeva smeštena je na najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovde se nalazila rezidencija đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smešteno nekoliko muzeja i arhiva. Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kafe, kao i restorani.
Katedrala Svetog Lorenca je osveštana  1118. godine, a građena je u gotičkom stilu. Odlikuje je mermerna fasada sa crno – belim prugama, kao i izuvijani stubovi i statue lavova.

Profimedia
 

Kupola katedrale završena je u šesnaestom veku. Unutrašnjost crkve dekorisana je slikom Strašnog suda, nepoznatog vizantijskog slikara iz četrnaestog veka.
Kuća Kristofora Kolumba nalazi se u kod ostataka samostana Svetog Andrije, u blizini Porta Soprana, gradskih vrata koja su bila deo odbrambenog zida.

Profimedia
 

Via Garibaldi, danas Strada Nuova je ulica u kojoj se nalaze brojne istorijske znamenitosti, pa se ona od 2006. godine nalazi na UNESCO –voj listi svetske baštine.
Đenovljanski akvarijum je jedna od najvećih gradskih atrakcija. U njemu se nalazi preko 5 000 morskih stvorenja, a koja plivaju u 6 miliona litara vode.


Muzej blaga je muzej u kome se čuvaju relikvije, ili barem ono za šta se nekada tvrdilo da to jesu. Tu je Sveta posuda za koju se smatralo da je Sveti gral, tanjir na kome je navodno Salome primila glavu Jovana Krstitelja, kao i delić krsta sa Hristovog raspeća.

Profimedia
 

Posetioci Đenove mogu da uživaju u nekom od lokalnih kulinarskih specijaliteta, koa što je pesto, sos koji se služi sa pastom. Tu je i cima genovese, ali i neizostavni desert pandolce. Đenova je grad kulture i istorije, ali i dobrog provoda. Gradom se nižu restorani i kafići, ali i noćni klubovi u kojima je provod zagarantvan. Đenova ima da pokaže mnogo toga, i zato je ovaj grad sjajna destinacija za savršeno putovanje.

BONUS VIDEO:

Instgram/serbialive_beograd

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti