Na zidu ljubavi u Parizu “VOLIM TE” je napisano na 311 jezika

13.09.2022

18:37

0

Autor: 24sedam

Mesto susreta zaljubljenih

Na zidu ljubavi u Parizu “VOLIM TE” je napisano na 311 jezika
profimedia-0471274023 - Copyright Profimedia

“Volim te” zid se nalazi u središtu Abbesses vrta na Monmartru u Parizu i zauzima površinu od 40 metara kvadratnih. Sastoji se od ukupno 612 pločica napravljenih od lave. Na ovom jedinstvenom zidu izjava ljubavi „volim te” napisana je više od hiljadu puta na više od 300 različitih jezika.

Ljubavni zid je zamisao čoveka po imenu Frederic Baron. Priča kaže da je još 1992. godine započeo poduhvat da prikupi sve različite načine koji su postojali u svetu na koji bi neko rekao „volim te“.

Proveo je godine lutajući Parizom sa svojim sveskama, povezujući se sa ljudima iz celog sveta i raspitujući se kako izražavaju ljubav.

Zbog mnogih varijanti dijalekata po jeziku, procenjuje se da je Baron uspeo da prikupi preko 1000 različitih načina izražavanja ove fraze.

Profimedia
 

Žena po imenu Kler Kito ubedila je Barona da projekat treba dalje da se oživi i podeli sa javnošću. Ostalo je, kako kažu, istorija.

Danas Zid "Volim te" na Monmartru sadrži odabrani niz popularnih izreka. Par je odlučio da na zidu budu postavljene samo verzije fraze koje izgledaju i zvuče najlepše.

Profimedia
 

Od jezika koji se najčešće čuje kao što su španski ili engleski, do manje poznatih dijalekata kao što su baskijski i korzikanski, Zid ljubavi je savršena pozadina za izjavljivanje ljubavi.

Nije iznenađujuće da je Zid ljubavi bio mesto mnogih romantičnih prilika, uključujući prosidbe, vereničke fotografije i ceremonije sklapanja braka.

Zid je otvoren za posetioce od ponedeljka do petka s početkom u 8 sati, a vreme zatvaranja zavisi od sezone. Najbliža stanica podzemne železnice je Abbesses.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike