Ovo jezero je turistička atrakcija u Austriji i Mađarskoj

10.09.2022

18:38

0

Autor: M. J.

Nalazi se na granici dve zemlje

Ovo jezero je turistička atrakcija  u Austriji i Mađarskoj
hd-wallpaper-gafeb393ac_1920 - Copyright Pixabay

Nežidersko jezero se nalazi u Austriji, u na granici sa Mađarskom. Smešteno je na 115 metara nadmorske visine, dugo je 36, a široko od 6 do 14 kilometara. Najvećim delom leži u Gradišću u Austrij. Jezero je blago slano, i tokom leta voda dostiže temperaturu do 30 stepeni celzijusa. Tokom zime voda se zamrzava, i jezero se pretvara u raj za klizače i zaljubljenike u zimske čarolije.

Pixabay
 

Dobilo je ime  po austrijskom gradiću Nežideru, a nastalo je pre više miliona godina kao posledica tektonskih poremećaja. Prosečna dubina u jezeru iznosi 1, 8 metara, a u njemu živi veliki broj raznih vrsta riba, poput štuka i sabljarka. Tu su i razne ptice. Kao što su bela roda, čaplja danguba, orao, sivonoga guska i druge. Veći deo jezera okružen je trskom, a mogu se naći i orhideje, perunike i druge vrste biljaka.

Pixabay
 

Biolozi su još sredinom prošlog veka bili oduševljeni raznolikošću vrsta biljaka i životinja koje borave u dolini jezera, i u samoj vodi. Konačno se 1991. godine nacionalni park Neusiedler See spojio sa parkom Ferto-Hansag.

Pixabay
 

Okruženo brojnim naseljima, i tragovima davne i mlađe prošlosti. Tako se oko njega nalaze palate i vile iz osamnaestog i devetnaestog veka. Ovaj predivni pejzaž nudi posetiocima savršeno uživanje. Posetioci mogu da se kupaju, da se bave jedrenjem i drugim sportovima u vodi. Simbioza prirode i uređenog odmarališta učiniće da svi gosti uživaju u ovom jedinstvenom fenomenu. Zbog toga je Nežidersko jezero idealna destinacija za savršeno putovanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike