Ovaj gradić u Sremu ističe se svojom neobičnom lepotom: Idealan je za izlet sa porodicom i prijateljima

31.08.2022

18:38

0

Autor: M. J.

Sremski Karlovci, mesto specifične atmosfere, impresivne istorije, bajkovitih predela i raskošne arhitekture

Ovaj gradić u Sremu ističe se svojom neobičnom lepotom: Idealan je za izlet sa porodicom i prijateljima
profimedia-0319228777 - Copyright Profimedia

Impresivna arhitektura i značajne znamenitosti Sremske Karlovce čini potpuno drugačijim  gradićem od ostalih. Prvi podaci o Sremu sežu još u daleko doba praistorije. Zbog neposredne blizine Dunava, Karlovci su uvek bili mesto od izuzetnog značaja za razvoj trgovine.

priintskrin/youtube/Arhiva Snimaka

Duga istorija ovog kraja uslovila je da svaka građevina Karlovaca poseduje svoju priču i nesvakidašnji, autentičan izgled.

Nalazi se nadomak Novog Sada, na obodima Fruške gore. Upravo u tome se krije čar ovog mesta. U centru Karlovaca pronaći ćete mnoštvo značajnih ustanova, građevina, kao i spomenika od velikog značaja za celu Srbiju. Svi oni su nemi svedoci duge istorije i tradicije Karlovaca koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Profimedia
 

Patrijaršijski dvor

Jedan od simbola Sremskih Karlovaca i, svakako, jedna od znamenitosti koju ne smete da zaobiđete tokom vaše posete. Nalazi se, baš kao i velika većina istaknutih znamenitosti, u starom jezgru grada. Ovaj dvor izgrađen je između 1892. i 1895. godine i danas predstavlja važno sedište eparhije Srpske pravoslavne crkve. Istovremeno je i dom vladike, tako da je sam dvor jedno izuzetno značajno mesto za celu našu zemlju.

printskrin/youtube/Arhiva snimaka
 

Karlovačka gimnazija

Postala je jedno kultno mesto. Slobodno se može reći kako je reč o najpoznatijoj i najlepšoj gimnaziji u celoj zemlji. Karlovačka gimnazija poseduje izuzetan značaj za istoriju srpskog naroda. Prva i najbolja gimnazija počela je sa svojim radom davne 1791. godine.

Danas je tu sagrađena čuvena i cenjena filološka gimnazija. Unutrašnjost zgrade, prelepa svečana sala i najstarija školska bibiloteka kojoj na knjigama mnogi zavide, samo su deo onoga što možete videti u ovoj gimnaziji. Naravno, kultni filmovi naše kinematografiije, poput "Lajanja na zvezde", "Varljivog leta" i "Balkan ekspresa", snimljeni su upravo u odajama ove škole. Ne smemo zaboraviti na sva velika i slavna imena koja su imala tu čast da se školuju upravo u Karlovačkoj gimnaziji.

Profimedia
 

Saborna crkva Svetog Nikole

Saborna crkva Svetog Nikole još jedna je nezaobilazna znamenitost ovog kraja. Istaknuta Crkva Svetog Nikole predstavlja najveći pravoslavni hram u Sremskim Karlovcima i spada u spomenike kulture od izuzetnog značaja. Ova dragocena građevina postala je jedan od najprepozantljivijih simbola ovog grada i danas je mesto koje mnogi turisti najpre posete.

Veliki značaj Saborne crkve u Karlovcima se ogleda u tome što su u kripti crkve sahranjene cenjene vladike, a zidovi ovog velelepnog zdanja krase slike poznatih i uticajnih srpskih slikara. Istaknuti slikari poput Pavela Đurakovića, Nikole Neškovića, Mihajla Popovića, Simeona Jakšića i velikog Paje Jovanovića oplemenili su prostor crkve svojim slavnim, umetničkim delima. Saborna crkva se nalazi odmah pored Patrijaršijskog dvora, tako da ćete je sa lakoćom pronaći.

Profimedia
 

Česma "Četiri lava"

Može se posmatrati i kao spomenik kulture, s obzirom na to koliko je čuvena i značajna. Ova unikatna česma, čije su slavine simbolično uređene u obliku lavlje glave, nalazi se u samom srcu Karlovaca i centralno je mesto susreta mnogih.

Česma je nemi svedok vremena koje prolaze, ali uspela je da verno isprati mnoge đake, profesore, znatiželjne turiste, kao i mnoge televizijske ekipe. Ova prelepa česma prepoznatljivog izgleda uspela je da ostane jedan nezaobilazan i veoma važan simbol grada. Mnogi tvrde kako Karlovaca ne bi bilo da nema česme "Četiri lava". Možete je pronaći nadomak gimnazije, voda sa nje je čista i osvežavajuća, a takođe je i odlično mesto za fotografisanje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike