Ova planina je proglašena za jedan od 5 nacionalnih parkova u Srbiji

30.08.2022

18:35

0

Autor: M. J.

Posebna je po raznovrsnim oblicima reljefa koji se na njoj nalaze, kao i snega do leta koji pravi nestvarne šare

Ova planina je proglašena za jedan od 5 nacionalnih parkova u Srbiji
profimedia-0329379041 - Copyright Profimedia

Šar planina se nalazi se na teritorijama Prizrena, Štrpca, Suva Reka i Kačanik, a posebna je po raznovrsnim oblicima reljefa koji se na njoj nalaze. Na planini se nalaze stene velike starosti, koje su izgradile glavni greben koji poseduje oko 30 vrhova visine i do 2700 metara.

Profimedia
 

Ispod njih se nalaze razni grebeni koji su raščlanjeni divljim rekama i planinskim brzim potocimna. Ono što je jedan od najkarakterističnijih atrakcija na planini jesu glacijalni oblici: lednički cirkovi, beli snežnici, reke kamenja, vertikalne litice, duboki kanjoni, a najviše 70 glacijalnih jezera i zamrznutih jezera, poznatijih kao gorske oči. Samo ova atrakcija je dovoljna da posetite Šar planinu i postanete zaljubljenik u njene oblike.

Profimedia
 

Srpski Alpi

Šar-planina predstavlja neiskorišćeni turistički potencijal. Ovome je doprinela politička situacija na Kosovu i Metohiji, te neulaganja u puteve, izgradnju ili obnovu postojeće infrastrukture za smeštaj posetilaca. Za smeštaj je namenjeno nekoliko hotela, privatnih vikendica i smeštaja, što kako se navodi na sajtu Turističkog vodiča Srbije to nije dovoljno za ostvarivanje nekog ozbiljnijeg prihoda od zimskog turizma.

Ipak, za ohrabrenje je što Ski centar „Brezovica“ i dalje radi, nakon dugog perioda u kom je bio gotovo pred gašenjem. Sneg se na ovoj planini zadržava od novembra do maja, što omogućava dugu skijašku sezonu, a kako se staze nalaze na različitim nadmorskim visinama, staze se svrstavaju među najpoznatije centre alpskog skijanja u Srbiji

Profimedia
 

Ski centar „Brezovica“ udaljen je oko 9 kilometara od istoimenog mesta, a čini ga pet žičara i pet ski liftova. Staze su u proseku duge 3.000 metara, dok najduža ima 3.500 metara. 

Profimedia
 

Ova planina je jedna od faunistički najbogatijih područja Evrope pa se u prostoru parka mogu sresti beloglavi sup, sivi soko, dinarska voluharica, vidra, divlja mačka, ris, medved, divokoza. Šar-planina ima sve: bogat živi svet, netaknutu prirodu, kvalitetna skijališta- fali joj samo potpomaganje njenog potencijala.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike