Ovo je jedan od najlepših gradova Vojvodine

25.08.2022

10:20

0

Autor: M. J.

Ima čak četri trga

Ovo je jedan od najlepših gradova Vojvodine
zrenjanin profimedia-0106579157 - Copyright Profimedia

Grad Zrenjanin, destinacija koja je prepoznatljiva po kvalitetnim sadržajima, predivnim pejzažima i zadivljujućim prirodnim prostorima. Najpoznatije atrakcije na prostoru grada i okoline su Carska bara, jezero Peskara i naselje Ečka. Osim ovoga, Zrenjanin je poznat i po razvijenim kulturnim institucijama, manifestacijama i brojnim lokalitetima.

Profimedia
 

Kao administrativni i kulturni centar Banata, grad Zrenjanin ima izuzetno povoljan geografski položaj. Od Beograda je udaljen 76 kilometara, a od Novog Sada samo 49 kilometara. U Zrenjanin možete doputovati automobilom ili autobusom.

Profimedia
 

Aktivnosti za turiste u Zrenjaninu

U skladu sa vašim interesovanjima, možete izabrati neku od aktivnosti koja se nalazi u turističkoj ponudi ovog grada. 

Obilazak starog gradskog jezgra

Preporučujemo da posetu Zrenjaninu započnete obilaskom starog gradskog jezgra, u kom možete otkriti raznobojnu arhitekturu različitih stilova. Središnju zonu gradskog jezgra čini Trg slobode, kraj kog možete videti arhitektonske dragulje, među kojima se izdvajaju Gradska kuća, Treća gimnazija, zgrada Muzeja, Rimokatolički župni ured i Narodna biblioteka. Pešačke zone u Ulici Aleksandra I Karađorđevića i Gimnazijskoj ulici predstavljaju savršeno mesto za šetnju. 

Grad Zrenjanin
 

Poseta verskim objektima 

Zrenjanin je tačka susreta različitih nacija i vera, a posledica toga je nastanak velikog broja verskih objekata nastalih u različitim epohama. Vredi obratiti pažnju na, između ostalih, Hram Uspenja presvete Bogorodice, rimokatoličku Katedralu Sveti Ivan Nepomuk, Hram Vavedenja Presvete Bogorodice, Manastir Svete Melanije Rimljanke i rusku crkvu Svetog Arhangela Mihajla. 

Kupanje na Peskari

Na 5 kilometara od Zrenjanina nalaze se čak tri prelepa i posećena jezera, na kojima je uređeno prijatno kupalište Peskara. Kupalište je dobro opremljeno plažnim mobilijarom i propratnim sadržajima, a tokom letnje sezone, na turiste budno motri i spasilačka služba. Ulaz na kupalište je besplatan. 

Profimedia
 

U kolini Zrenjanina možete naći i nekoliko vrlo prijatnih izletišta. Najreprezentativnija izletišta u okolini Zrenjanina su ada Šumice, mesto savršeno za sportiste i porodice sa decom, i kamp-izletište na Tisi. 

Manifestacije i festivali u Zrenjaninu

Da Zrenjaninci itekako umeju da uživaju u dobroj hrani, piću i muzici, svedoče brojna interesantna dešavanja koja su u njihovom gradu svake godine organizovana. 

Dani piva

Zrenjanin ima dugu tradiciju proizvodnje i ispijanja piva, u čiju se čast već skoro četrdeset godina organizuje festival. U poznim avgustovskim danima, Zrenjanin se transformiše u festivalski grad. Na štandovima postavljenim duž ulica može se degustirati više od dvadeset vrsta piva, a manifestacija je propraćena brojnim koncertima i dodatnim sadržajima.

Korzo fest Zrenjanin

Svakog prvog vikenda avgusta, ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića postaje mesto gde se odvijaju raznoliki kulturni i zabavni sadržaji. Festival se održava s namerom da se sačuva duh korza, tradicionalnog šetališta, koji predstavlja glavno mesto upoznavanja i susreta u gradu.  

Banatska bajka u Zrenjaninu

U ambijentu Gradske bašte, u periodu od 5. juna do 19. avgusta odvija se manifestacija Banatska bajka. Sastavni deo festivala su vinske priče, susret vinara, koncerti, multimedijalne večeri i radionice za najmlađe.

Etno-festival Žetelačke svečanosti

Sa ciljem očuvanja žetelačke tradicije i u slavu žita, u selu Mužlja se tokom jednog vikenda u julu, održava etno-festival Žetelačke svečanosti. Središnji događaj je takmičenje kosilaca. 

Profimedia
 

Begej fest je međunarodni festival duvačkih orkestara, tokom koga brojni duvački ansambli iz Srbije i okoline imaju priliku da odmere snage. 

Sadržaji za decu u Zrenjaninu

Pitomi vojvođanski grad lepa je destinacija za porodice sa decom. Iz turističke ponude primerene deci izdvajamo:

Izletište Tisa

Neposredno kraj magistralnog puta Zrenjanin-Novi Sad, na samo 12 kilometara od grada, ušuškana je mala oaza prirode. Tokom letnje sezone, izletište je sjajna lokacija za porodice. U okviru izletišta nalazi se prostor za kampovanje, kupalište, bazen namenjen deci, sportski tereni za košarku i odbojku, kao i dečije igralište. 

Profimedia
 

Ada Šumice

Idealan prostor za aktivnosti najmlađih i opuštanje onih malo starijih, predstavlja i ostrvo Šumice, udaljeno samo 3,5 kilometra od centra grada. Svi sadržaji na adi izgrađeni su sa porodičnim boravkom u vidu. Deca mogu uživati u igralištima, trim-stazi i terenima za raznovrsne sportove, poput fudbala, košarke, tenisa i odbojke. 

Kupalište Peskara

Tokom letnjih meseci, dobro mesto za porodični izlet može biti i uređeno kupalište Peskara. Od centra Zrenjanina udaljeno je samo pet kilometara. 

Šta videti u Zrenjaninu?

Glavna ulica

Ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića predstavlja samo srce grada i sadrži neke od najlepših građevina u Zrenjaninu, raznovrsnih arhitektonskih stilova. Ako se zaputite u šetnju kroz ovu ulicu videćete zgradu štedionice, palatu Jovana Panjija, kuću Šeherezadu i mnoge druge arhitektonske lepotice kojima se ovaj grad ponosi.

Gradska kuća

Jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu jeste Gradska kuća. Odmah pored nje je i Gradska bašta, predivan park koji je otvoren za turiste.  Ulazak u ovaj prelepi park je besplatan. 

Palata pravosuđa

U okviru kulturno-istorijske celine starog jezgra Zrenjanina, nalazi se i Palata pravde. Ona je još jedno od vrednih arhitektonskih spomenika koje bi trebalo posetiti tokom boravka u Zrenjaninu. 

Dvorac Kaštel Ečka

Na 7 kilometara od Zrenjanina, skriven u selu Ečka, nalazi se i jedan ljupki dvorac. Danas je ovo staro zdanje u celosti renovirano, a njegova nekadašnja balska sala pretvorena je u ambijentalni restoran, koji gostima dočarava duh aristokratske prošlosti.

Trgovi

U Zrenjaninu možete otkriti i četiri divna trga. Najpoznatiji je Trg Slobode, koji je oivčen većinom najpoznatijih građevina u gradu. Možete se prošetati i do Žitnog trga, Karađorđevog trga i Trga dr Zorana Đinđića. 

Muzej piva

Stari pogon zrenjaninske pivare danas je transformisan u zanimljivo zdanje: Muzej piva. Kroz njegovu kolekciju možete se upoznati sa dugom tradicijom proizvodnje ovog pića u Zrenjaninu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike