Top 5 vikend-destinacija u Srbiji

18.08.2022

18:40

0

Autor: M. J.

Nije vam potrebno ni previše vremena, a ni previše novca za obilazak bilo koje atrakcije u našoj zemlji

Top 5 vikend-destinacija u Srbiji
profimedia-0175025710 (1) - Copyright Profimedia

Put u inostranstvo i obilazak znamenitosti drugih zemalja svakako sa sobom nosi posebnu čar, ali veliki broj ljudi nije u potpunosti upoznat sa lepotama sopstvene zemlje. Putovanja za vikend su odlična prilika za obilazak Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Novi Sad – beg od obaveza u komšiluku

Beograd je ubedljivo najveća atrakcija za turiste, pa verujemo da čak i ukoliko ga niste do sada posetili o njemu znate dosta toga. Zato ćemo kao prvi predlog vikend-putovanja izdvojiti drugi po veličini grad naše zemlje – magični Novi Sad, administrativni centar Vojvodine.

Od prestonice je udaljen manje od 100 kilometara, a do njega se može stići i vozom. U njemu ćete se uz razvijen gradski saobraćaj veoma lako snaći, a cene taksi prevoza su takođe veoma povoljne.

Prva stanica turistima je obično centar Novog Sada, odnosno Stari grad. Osim značajnih političkih i javnih ustanova, ovde je smeštena i Gradska kuća, izgrađena u neorenesansnom stilu. Ispred nje nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, značajnoj političkoj ličnosti Vojvodine.

Trg slobode je rezervisan za razne koncerte ili sajmove sa štandovima, a tu se nalazi i jedan od simbola ovog grada – rimokatolička crkva “Ime Marijino”. Zanimiljiva je činjenica da je ova građevina među Novosađanima, kao i turistima, poznata kao katedrala, ali ona to zapravo nije.

Turisti obavezno obilaze i Dunavski park, koji se zimi pretvara u klizalište – Ledena šuma, kao i čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu. Ova tvrđava i “Pijani sat” koji se na njoj nalazi zaštitni su znak Novog Sada i mesto održavanja poznatog muzičkog festivala “Exit”, koji godišnje poseti više od 200.000 ljudi.

Ukoliko ste se odlučili za vikend-putovanje sa društvom, verujemo da nećete zaobići Ulicu Laze Telečkog, koja se uveče pretvara u centar noćnog provoda. Ovde se mogu čuti tamburaši i domaći bendovi, kao i tehno i rok muzika. Nema sumnje da Novi Sad, osim što predstavlja odlično mesto za odmor za vikend, može biti i dobro mesto za provod.

Profimedia
 

Uvac – dom najpoznatijih atrakcija Srbije

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Reč je o prirodnom dobru od izuzetnog značaja i odličnoj destinaciji za vikend-putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po ukleštenim meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene.

Dolina ove reke je davno potopljena, i formirana su tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Obilazak ovih jezera uz sam kanjon učiniće vašu turu još potpunijom. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava, gde ćete uživati u najboljem pogledu na kanjon i napraviti najzanimljivije fotografije.

Mnogobrojne pećine predstavljaju još jednu atrakciju ovog područja. Ukrašene su nizom stalaktita, stalagmita, igrlica i drugih pećinskih ukrasa. Možete obići Ušačku, Javorsku, Baždarsku i najpoznatiju Ledenu pećinu, koja je bogata pećinskim nakitom.

Ako odlučite da Uvac bude destinacija vašeg vikend-putovanja, dobra ideja je i prenoćiše u blizini, kako biste imali više vremena za obilazak ovog dela zemlje. Đurđevi stupovi (Manastir Svetog Đorđa) i manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice za turiste. Najčešći izbor za prenoćište su planina Zlatar i Nova Varoš.

Profimedia
 

Đavolja varoš – obilazak svetskog čuda

Ukoliko želite uzbudljiva vikend-putovanja, Srbija vam može ponuditi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer je Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju dva prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure, kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od dva do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da je Đavolja varoš proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik. Ovo može biti vaš izbor za noćenje ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, a dobra ideja je i noćenje u Kuršumliji, gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.

24sedam/Goran Sivački
 

Golubac – istraživanje srednjovekovne tvrđave

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja, i odličan izbor za vikend-odmor u Srbiji jeste Golubački grad, poznatiji kao Golubac. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Reč je o srednjovekovnom gradu burne istorije, čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Golubačka tvrđava je planski građena na važnom geostrateškom području, a tačno vreme njenoj nastanka nije poznato. Ova značajna kulturna i istorijska znamenitost je početkom 2019. godine obnovljena, pa je sada tvrđava kompletno dostupna turistima. Poseta Golupcu je prilika za aktivan vikend-odmor i obilazak Srbije i njenih najstarijih delova. Ovde imate i više opcija za prenoćište, a ne propustite priliku i da isprobate gurmanske specijalitete ovog područja.

Profimedia
 

Palić – izletište stvoreno za decu

Na osam kilometara od Subotice nalazi se Palić, popularna destinacija za vikend-putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom. Ovo gradsko naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući Palićkom jezeru.

Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji i predstavlja deo zaštićenog područja Parka prirode Palić. Ovde se možete kupati i uživati u raznim sportskim aktivnostima, među kojima se ističe vožnja bicikla. Jezero je bogato ribom, pa je dobar izbor i za ribolovce. Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde možete videti preko 60 vrsta životinja. Vrt poseduje i botanički deo sa više od 260 vrsta drveća i žbunja. Na raspolaganju vam je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

Palić je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji, pogotovo ukoliko su u pitanju porodična vikend-putovanja. Mališani će se zabaviti, a roditelji će moći da uživaju u prirodi i šetnji kraj jezera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike