U ovom gradu provod je zagarantovan, a uspomene večne

15.08.2022

17:10

0

Autor: M. J.

Veoma je bogat kulturnim nasleđem

U ovom gradu provod je zagarantovan, a uspomene večne
brugge-g78d794896_1920 - Copyright Pixabay

Briž je počeo da se osniva nakon što je Gaj Julije Cezar završio svoje Galske ratove. Tada su izgrađene prve zidine koje su služile za odbranu od napada pirata. Ime dolazi od staro – norveške reči Bryggja, što znači kej.

Pixabay
 

Franci su počeli da naseljavaju ovo područje tokom četvrtog veka. normanski napadi tokom devetog veka naterali su vojvodu Flandrije da započne sa ojačavanjem starih rimskih tvrđava, čime zapravo počinje istorija Briža. Status grada Briž je dobio 1128. godine, a u narednom periodu počeo je da se razvija kao jedan od centara tkačke industrije.

Pixabay
 

Od devetnaestog veka Briž počinje da se razvija kao turistička destinacija, a tek je od sredine dvadesetog veka počeo da vraća stari sjaj. Briž je 2002. godine bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture. Briž je danas jedna od najpopularnijih destinacija u Belgiji, sa brojnim gradskim znamenitostima.

Pixabay
 

Turističke Atrakcije:

Belfry Museum je jedna od najznačajnijih atrakcija grada. Posetioci se penju na 83 metra visok toranj, sa koga se pruža veličanstven pogled na grad. Na putu do vrha mogu da vide neverovatni satni mehanizam i karilion od 47 zvona, koja su korišćena u srednjem veku za upozoravanje od napada.

Pixabay
 

Bogorodičina crkva je visoka 122 metra, i jedna je od najimpozantnijih građevina u Brižu. Posetioci unutar crkve mogu da vide neverovatnu kolekciju umetničkih dela, uključujući Mikelanđelovu Madonu sa detetom, kao i grobove Marije od Burgundije i Šarlsa Bolda.


Gradska kuća datira iz 1376. godine. Njena gotička odaja na prvom spratu otvorena je za javnost, a poseduje spektakularno dekorisani plafon ukrašen srednjevekovnim rezbarijama.
Bazilika Svete Krvi ima dve prelepe kapele, kapelu Svetog Vasilija iz 1100., i kapelu Svete Krvi, u kojoj se nalazi sveta krv Isusa Hrista. Bazilika je takođe i mali muzej sa kolekcijom crkvenih eksponata.

Pixabay
 

De Halve Maan Brewery – Belgija je poznata po pivu,  a porodica De Halve Maan ga pravi od 1856. Ovo je jedina pivara preostala u starom gradu, u kojoj se organizuju svakodnevne ture. Ovde se može i probati ovo fantastično pivo, čime je poseta ovom zdanju upotpunjena.
Gruuthuse je nekada bila palata u vlasništvu istoimene porodice, a danas je muzej sa kolekcijom tapiserija, starih izrađevina od srebra, i srednjevekovnom spravom za mučenje. Pored ulaza visi lik Čarlsa II, koji je u Brižu živeo nakon izgnanstva iz Engleske.

Pixabay
 

Kantcentrum je muzej posvećen industriji Briža. Smešten je u zdanju iz petnaestog veka, a u njemu posetioci mogu da se upoznaju sa umetnošću pravljenja čipke. Čak su omogućeni i kursevi za učenje ovog lepog ukrasa.


Choco Story je posvećena čuvenoj belgijskoj tradiciji, pravljenju čokolade. Posetioci mogu da prate priču od Maja i Asteka, pa sve do modernih procesa proizvodnje ovog delikatesa. Tu je naravno i prodavnica u kojoj se može kupiti najlepša belgijska čokolada.


XPO Salvador Dali je vrhunska mala galerija sa fantastičnom kolekcijom slika, crteža, i skulptura ovog legendarnog umetnika.
Pixabay
 

Briž ima još mnogo toga da pokaže. Ovo je grad sa veoma bogatim kulturnim nasleđem. Ali i više od toga. Ovo je grad restorana, kafića, pivnica, poslastičarnica, noćnih klubova, i mnogo drugog. Ovo je grad za vrhunsku zabavu i uživanje. Provod u Brižu je zagarantovan ,a uspomene iz njega su večne.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike