Ovo mesto Maje su smatrale svetim, a sada turisti mogu da se kupaju tu: Nerealna lepota u stenama (FOTO)

14.08.2022

10:54

0

Tirkizno jezero koje skriva čuda u zemlji tortilja i takosa idealno je mesto na kojem možete provesti nekoliko dana prepunih avantura i egzotičnih izleta

Ovo mesto Maje su smatrale svetim, a sada turisti mogu da se kupaju tu: Nerealna lepota u stenama (FOTO)
jukatan - Copyright Profimedia

 

Iako iz vazduha izgleda kao crna rupa, pomalo zloslutno i mračno, reč je o jezeru u "rupi" u zemlji koje na slikama izgleda nerealno lepo. Nalazi se gotovo 30 metara ispod Zemljine površine i ima oblik okruglog bazena kao stvorenog za odmor i beg od svega.

Toliko je razloga da posetite meksičko poluostrvo Jukatan, naročito ako ste hedonista koji sanja tople tropske krajeve i beskrajne peščane plaže pod palmama s koktelom u rukama. A sada je tu još jedan motiv: slikovito jezero Ik Kil u istoimenom arheološkom parku u središtu Jukatana.

Dok ležite zaštićeni stenama, pogled pada samo u kristalnu tirkiznu vodu, zelene "zavese" i nebo. Da bi se očuvala čistoća ovog osetljivog područja, svi posetitelji moraju se istuširati u kabinama pre kupanja, a znakovi na ulazu mole ih da ne upotrebljavaju kreme za sunčanje, proizvode za negu kože, pa čak ni šminku. Isto tako, skakanje s vrha u vodu nije dozvoljeno.

Profimedia
 

Do njega se spušta stepenicama, a bilje koje pada s vrha do vode daje dutisak zelenih za ili kakvih ukrasa. Arheološki park unutar kojeg se nalazi zapravo su majanske ruševine i ostaci, a samo jezero Maye su smatrale svetim.

Naime, koristili su se njime za obrede žrtvovanja bogu kiše, Chaacu, zbog čega su na dnu jezera pronađeni brojni primerci indijanskog nakita. Iako će mnogi reći kako su žrtvovali ljude, arheolozi naglašavaju kako to nije bila praksa. Verovatnije je reč o glasinama i nečijem pokušaju da doda malo mistike ovom mestu.

Profimedia
 

Danas je ovo mesto ipak u toku s modernim vremenima, pa su u blizini izgrađeni i restoran, hotel te brojni sadržaji za posetitelje, kojih iz godine u godinu ima sve više. Ulaz se naplaćuje svega nekoliko dolara za odrasle, pa je šteta propustiti ovu (još) povoljnu priliku za beg u jedan sasvim drugi svet.

Profimedia
 

Tirkizno jezero koje skriva čuda u zemlji tortilja i takosa idealno je mesto na kojem možete provesti nekoliko dana prepunih avantura i egzotičnih izleta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: punkufer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike