Ovo je jedan od najpoznatijih turističkih centara na svetu

08.08.2022

18:31

0

Autor: M. J.

Ime je dobio po hrišćanskom mučeniku koji je stradao u Pizi

Ovo je jedan od najpoznatijih turističkih centara na svetu
profimedia-0583577942 - Copyright Profimedia

Sen Trope je grad smešten na jugu Francuske, na obali Sredozemnog mora. Nalazi se u regionu Provansa – Alpi – Azurna obala, u departmanu Var. Prostire se na površini od 15,18 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 6 000 stanovnika. Sen Trope je jedan od najpoznatijih turističkih centara sveta.

Profimedia
 

Na području Sen Tropea preovladava mediteranska klima, sa veoma dugim i toplim letima i blagim zimama.

Sen Trope je dobio ime po ranom hrišćanskom mučeniku zvanom Saint Tropes. Legenda kaže da je on bio posečen u Pizi u vreme vladavine Nerona i da je njegovo telo postavljeno u truli čamac zajedno sa petlom i psom. Telo je doplovilo do prostora na kome se danas nalazi grad. Inače, grad su osnovali Feničani kao svoju trgovačku koloniju.

Na mestu današnjeg Sen Tropea nalazio se grad Atenopolis, kasnije nazvan Heraklea. Sen Trope je postao pravi srednjovekovni utvrđeni grad  tokom 1441. godine, kada u njega dolaze Đenovljani.

Tokom 19. veka Sen Trope je počeo da se razvija u moderan gradić. Ovde se nalazilo značajno brodogradilište, a jedan od najlepših brodova bio je jedrenak „Kraljica anđela“. U to vreme grad je postao svojevrsna umetnička kolonija, a od pedesetih godina prošlog veka Sen Trope su počeli da opsedaju bogataši.

Profimedia
 

Mesto je veoma brzo dobilo status ekskluzivnog letovališta sa jedinstvenim mediteranskim šarmom. Grad je postao toliko popularan da su o njemu pisane pesme. Grupa „Pink Floyd“ napisala je pesmu „San Tropez“, a stihove posvećene ovom gradu pisali su i drugi svetski poznati muzičari.

Sen Trope je jedna od najekskluzivnijih destinacija sveta, mesto rezervisano za džet-set. Taj trend se ipak poslednjih godina smanjio, pa je Sen Trope postao dosta pristupačniji.

Profimedia
 

Turističke atrakcije 

Stara luka je mesto gde su usidrene luksuzne jahte vredne po nekoliko miliona dolara. Na brodovima se mogu videti neke od poznatih ličnosti iz sveta muzike i filma. U luci se nalazi veliki broj barova i kafića. Posetioci mogu da se opuste uživajući uz kafu i kroasan, ili neko alkoholno piće.

Profimedia
 

Musee de l’Annonciade se nalazi zapadno od luke. Muzej se nalazi u kući iz 16. veka, a poseduje impresivnu kolekciju slika Sen Tropea poznatih postimpresionista s kraja 19. veka. Tu su i dela Van Dongena, Vlamincka i drugih umetnika.


Citedela stoji visoko iznad grada. Podignuta je u 16. veku, i vekovima dominira nad Sen Tropeom. Preporučuje se dolazak u sumrak, kada se s tog mesta pruža veličanstven pogled na grad i okolinu.


Maison des Papillons je specijalizovan za ljubitelje leptira. Smešten je u porodičnoj kući fotografije Žan-Anrija Lartiga, u kojoj je njegov sin sakupio kolekciju od 4.500 primeraka leptira koji impresioniraju svojim bojama i oblicima.

Profimedia
 

La Ponche je najstariji i najlepši deo grada. Ovde i dalje borave lokalni ribari i zanatlije. Od nekadašnjeg Chateau de Suffren ostala je samo kula. Dvorac je vekovima bio dom lordova koji su vladali Sen Tropeom. Nedaleko od mesta nalazi se šarmantna crkva Notre-Dame de-l’Assomption. Toranj ove crkve nalazi se na svakoj fotografiji, a u baroknom enterijeru može da se vidi drvena skulptura samog St. Tropea.


Plaže Sen Tropea – Najbolja plaža u ovoj oblasti je smeštena na oko 4,5 km od grada. Reč je o Plage de Tahiti, peščanoj plaži sa velikim brojem barova i kafića, na kojoj se organizuje veliki broj sportova u vodi. Poznate su i plaže zapadno od Sen Tropea, a naročito su popularne za nudiste. Plaže Sen Tropea poznate su po glamuru, predivnim devojkama i bogatim plavim bojima.

Profimedia
 

Neizostavan deo posete Sen Tropeu je šoping. Grad je ispunjen radnjama najpoznatijih svetskih brendova, pa svako ko ima dublji džep može da pazari najkvalitetniju robu. Ovde se nalaze brojni ekskluzivni restorani, kafići, barovi, kao i noćni klubovi. Noćni život je naročito razvijen, a traje do ranih jutranjih sati. Sen Trope je grad za luksuzno uživanje i provod.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike