U ovaj mali grad u Srbiji odlazi sve više turista

26.07.2022

09:40

0

Autor: M. J.

Poznat je po predivnoj okolini, autentičnom suživotu naroda i očuvanju tradicije prošlih vremena

U ovaj mali grad u Srbiji odlazi sve više turista
Screenshot_186 - Copyright Printscreen/YouTubeSpecialis Srbija

Nova Varoš, gradić u Zlatiborskom okrugu, u jugozapadnoj Srbiji. Mesto koje može biti odlična baza za istraživanje lepota južne i zapadne Srbije. 

Printscreen/YouTubeSpecialis Srbija
 

Brdsko-planinsko područje koje se nalazi u severoistočnom delu Sandžaka idealno je za posetu tokom cele godine. Iako je Nova Varoš manje mesto, ovaj grad ima bogatu kulturu, istoriju i tradiciju i prelepu, egzotičnu prirodu, tako da uvek ima nešto zanimljivo da ponudi svim svojim posetiocima, tokom svih sezona.

RINA
 

Šta videti u Novoj Varoši

Poseta umetničkoj galeriji "Kvadratura kruga" - U prostorijama ove umetničke galerije svi posetioci mogu otkriti čarobni svet statua, skulptura i prelepih slika koje nose snažnu poruku o modernom čoveku i surovosti današnjice, ali pored toga pričaju priču o nekadašnjoj mladosti i religiji sa ovih prostora.

RINA
 

Obilazak etno-sela Štitkovo

Ovo je, svakako, jedna od najpopularnijih aktivnosti za one turiste koji odluče da svoj odmor provedu u ovim krajevima. Nalazi u blizini samog ulaza u Novu Varoš. Ovo sve popularnije etno-selo smešteno je kod izvora Vrelo i okruženo šumovitim i brdovitim predelima, što mu daje posebnu čar. U centru etno-sela nalazi se prelepa Crkva Svete Trojice, koju, takođe, često posećuju i meštani i turisti. Štitkovo je posebno je načajno po tome što je zaista uspelo da očuva drevnu tradiciju starovlaške arhitekture.

RINA
 

Selo je prepoznatljivo po drvenim, seoskim kućicama koje su stare više od 200 godina. Još jedna od zanimljivosti je činjenica je ovo staro selo još uvek naseljeno i da mnogi meštani dan-danas žive u autentičnim brvnarcama.

RINA
 

Krstarenje Uvačkim jezerom

Ova aktivnost predstavlja nezaboravno iskustvo za sve turiste. Plavičasta boja jezera Uvac, kao i zelenilo prirode koja ga okružuje, učiniće ovo krstarenje posebnim ugođajem za sve generacije i pružiće vam šansu da  čitav kraj doživite iz jedne sasvim drugačije perspektive. Još jedna od velikih prednosti ovog krstarenja jeste prilika da ugledate čuvenog beloglavog supa koji je simbol ovog kraja. Kreće se sa brane Uvačkog jezera.

RINA
 

Kako stići

Ukoliko putujete automobilom, najbolje je putovati iz Beograda ka Sjenici i potom pratiti dalje putokaze ka Ivanjici. Na sedmom kilometru od Sjenice ka Ivanjici, sa leve strane ćete videti popularno jezero Uvac. Put do samog jezera je brdovit i poprilično uzak. Nedaleko posle pomenute raskrsnice je i ona nezaobilazna ljuljaška koju ne treba da propustite. Postoji i drugi put preko Nove Varoši koji vodi na drugu stranu jezera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike