Pet saveta u koje se stručnjaci za spavanje kunu kada putuju

22.07.2022

15:32

0

Autor: A.G.

Ako se nikada ne osećate dovoljno odmorno kada ste daleko od kuće, isprobajte ove trikove

Pet saveta u koje se stručnjaci za spavanje kunu kada putuju
Kako da se na putu osećate kao kod kuće - Copyright Profimedia

Odlazak na odmor može izgledati opuštajuće, ali za mnoge je u isto vreme i neprirodna promena životnog ritma koja im teško pada.

Putovanje, posebno ulazak u različite vremenske zone, može poremetiti vaš ritam, rekla je Sima Boni, osnivač i medicinski direktor Centra protiv starenja i dugovečnosti u Filadelfiji.

„Svi u sebi imamo prirodni unutrašnji proces koji reguliše ciklus spavanja i buđenja i ponavlja se svaka 24 sata. Kada se poremeti, može stvoriti značajne probleme sa spavanjem“.

Srećom, ključ za postizanje balansa je prilično jednostavan.

Držite se svog normalnog rasporeda spavanja

Ako ste odsutni samo nekoliko dana, najbolje je da se držite uobičajenog vremena spavanja i buđenja. Na taj način, vaše telo ne mora da se prilagođava potpuno novoj rutini spavanja do trenutka kada se vratite kući.

Odmarajte u putu

Odmaranje tokom putovanja je ključno, posebno kada prelazite velike udaljenosti. Po-Chang Hsu, lekar i stručnjak za medicinske sadržaje u SleepingOcean-u, predložio je da slušate neku opuštajuću muziku kao što su zvuci prirode ili ritmovi meditacije.

Pixabay
 

Bavite se fizičkom aktivnošću na godišnjem odmoru

Iako možda planirate da se odmarate pored bazena ili na plaži, stručnjaci preporučuju i malo veže tokom putovanja — što je ključno za dobar san.

„Vežbanje pomaže da se stabilizuje vaše raspoloženje i pomaže vam da se dekompresujete, što je važno za omogućavanje telu da pređe u san“.

Pixabay
 

Često se izlažite svetlu

Ako ćete biti u drugoj vremenskoj zoni duže od nekoliko dana, izlaganje svetlosti može biti ključno za pomeranje prirodnog ciklusa spavanja i buđenja vašeg tela na osnovu vremenske zone odredišta.

Stručnjaci savetuju da putnici budu maksimalno izloženi dnevnom svetlu ujutru i popodne. Kontrolišući svoju izloženost svetlosti, mogu da promene raspored spavanja u svoju korist, rekao je on.

Profimedia
 

Stvorite udobno okruženje daleko od kuće

Vaše okruženje za spavanje na odmoru će se razlikovati od onog kod kuće, pa pokušajte da učinite stvari udobnim kako biste što bolje zatvorili oči. Ovo bi moglo uključivati nošenje vašeg omiljenog jastuka ili možda podešavanje temperature u prostoriji baš onako kako želite kada spavate.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike