Posetite Kadilak ranč, najbizarniju atrakciju Teksasa, i ostavite trag u boji

13.07.2022

15:32

0

Autor: A.G.

Spomenik koji simbolizuje snove i nade američkog naroda

Posetite Kadilak ranč, najbizarniju atrakciju Teksasa, i ostavite trag u boji
profimedia-0141341818 - Copyright Profimedia

"Ranč kadilaka" je javna umetnička instalacija u Teksasu i verovatno jedna od najčudnijih umetničkih atrakcija u zemlji. Teksas je država u kojoj ima mnogo toga da se vidi i uradi, ali videti napola zakopane "kadilake" pored auto-puta nije ono o čemu bi većina ljudi normalno razmišljala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vero Sexton (@verosexton)

Jarko obojena "kadilak instalacija" nastala je 1974. godine i prvobitno se nalazila u polju pšenice. Tek 1997. godine premeštena je na pašnjak za krave duž auto-puta 40 blizu Amarila. Iako ideja skulpture ostaje ista, ovo umetničko delo se stalno menja uz pomoć posetilaca.

Kada su prvi put "sahranjeni", bili su uglavnom netaknuti. Tokom godina turisti su uzeli toliko delova iz automobila kao suvenire da su od "kadilaka" ostali samo okviri.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaitlin Smith (@kat.smith24)

 

Posebno privlačno je i ostavljanje ličnog traga na ovim "lepotanima" u vidu grafita. Obližnja suvenirnica prodaje sprejove, ako ste zaboravili da ponesete svoje. Obično 24 sata traje šara na kolima, a nakon toga dođu novi turisti da kreiraju svoju "umetnost". "Ranč kadilaka" je vrlo česta lokacija za snimanje filmova i muzičkih spotova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Creator (@buttons.art)

Poznat je pre svega po tome što je jedina takva instalacija na svetu. Još jedna jedinstvena karakteristika "kadilaka" je da su nagnuti pod istim uglom kao i piramide u Gizi.

Ako ste zainteresovani za istoriju američkih kultnih "kadilaka" ili vas zanima originalna umetnost, ovo je mesto za vas.

Prednost ovog muzeja je i to što je otvoren 24 sata dnevno, a ulaz je – besplatan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike