Svemirski turizam je pred vratima: Saznajemo cene i vreme prvog poletanja džinovskog balona

12.07.2022

15:35

0

Prvi let je rasprodat

Svemirski turizam je pred vratima: Saznajemo cene i vreme prvog poletanja džinovskog balona
profimedia-0642275042 - Copyright Profimedia

Kompanija za svemirski turizam World View predstavila je pre nekoliko meseci dizajn kapsule koja će za manje od dve godine odvesti putnike do ivice Zemljine atmosfere u gigantskom balonu.

Stigle su i prve rezervacije i avansi u visini od 500 dolara, mada će sam let koštati mnogo više – vrtoglavih 50 hiljada dolara. Putovanje će trajati šest do 12 sati, a u kapsuli ima mesta za osam putnika i dva člana posade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World View (@worldviewspace)

Prvo lansiranje obaviće se iz Grand Kanjona, a predviđeno je i da ostali letovi poleću iz „svemirskih luka” koje se nalaze pored glavnih svetskih znamenitosti kao što su Veliki koralni greben, piramide u Gizi ili Kineski zid.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World View (@worldviewspace)

Navodno je ova firma za svemirski turizam dostigla 1.000 rezervacija za letove do ivice svemira, a Grand Kanjon je već potpuno rasprodat. Ulaznice će, dakle, koštati 50.000 dolara po sedištu, a osim za civile, World View svoja putovanja reklamira i za potrebe firmi, pa ko zna, možda će ovako izgledati team building budućnosti. Njegovi prvi probni letovi sa posadom trebalo bi da započnu 2023. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World View (@worldviewspace)

Manje od godinu dana nakon što su Jeff Bezos i Richard Branson započeli komercijalnu svemirsku trku svojim eksperimentalnim letovima u gornje slojeve atmosfere, globalno tržište svemirskog turizma vrtoglavo raste. Desetak kompanija sada nudi rezervacije za različite svemirske usluge, od putovanja balonom pod pritiskom do kampova za obuku astronauta i simulirane letove bez gravitacije.

Ipak, ne zalećite se. Dok kompanija za finansijske usluge UBS procenjuje da će tržište svemirskih putovanja do 2030. godine biti vredno 3 milijarde dolara, Savezna uprava za vazduhoplovstvo tek treba da odobri većinu izvanzemaljskih putovanja, a izgradnja prvog svemirskog hotela još nije ni počela.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike