Ovo je najlepša planina u Grčkoj, a zovu je i izletištem bogova

06.07.2022

18:32

0

Autor: M. J.

Karakterišu je prelepe plaže sa bajkovitim peskom

Ovo je najlepša planina u Grčkoj, a zovu je i izletištem bogova
profimedia-0166911225 - Copyright Profimedia

Pilion je smešten u samom centru Grčke, između Soluna i Atine. Letovanje na Pilionu je karakteristično jer ga sa istoka zapljuskuju talasi Egejskog mora, a sa zapada zaliv Pagasitikos. Volos je kulturni i administrativni centar regije Pilion.

Profimedia
 

Pilion letovanje

More na severoistočnoj strani često može biti burno, a na zapadnoj je dosta mirno, pa samim tim i toplije. Letovanje na Pilionu karakterišu i lepe plaže, postoje one sa finim, mekanim peskom, ali i kamenite. Pored prelepih plaža i kristalno čistog mora, možete da uživate u tradiciji Grčke, koja se dobrim delom zasniva na nacionalnoj kuhinji. Pilion predstavlja odličan izbor za vaše letovanje, a nedaleko od plaže možete se odmarati u povoljnom apartmanskom smeštaju.

Profimedia
 

Poluostrvo Pilion doskoro je bilo skoro neotkriveno za naše turiste. Ovu regiju vole uglavnom ljudi koji su ljubitelji prirodnih lepota, mora, zelenila i starih živopisnih mesta gde je vreme stalo pre mnogo godina.

Profimedia
 

Pilion je, u stvari, velika planina čije su obronci oivičeni selima i prelepim egzotičnim plažama. Makrinica, Portarija, Zagora, Milina i Cagarada su sela u kojima kao da je stalo vreme – kuće su bele, s krovovima od sivog kamena, i do njih se stiže starim putevima. Egzotične plaže sa šljunkom, lepim poput dragog kamenja, Milopotamos, Fakistra i Agios Joanis, s kristalno plavom vodom, nalaze na istočnom delu poluostrva.

Profimedia
 

Doduše, sa istočne strane su pojedinim danima i veliki talasi. Sa zapadne, voda je kristalno čista, mirna, a plaže su uglavnom šljunkovite. Pilion je posećen tokom cele godine upravo zbog njegove konfiguracije terena, čak zimi postoji zimski centar u selu Agriolefkes kod Hanje.

Profimedia
 

Najbliži veći grad je Volos, a putem se prolazi i pored Larise. Zbog planina, na Pilion se može putovati u bilo koje doba godine. Poznata turistička mesta su Kala Nera, Milina, Platanijas, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Joanis, Afisos... Najviše dolaze turisti koji ne vole odmor u ogromnim betonskih hotelima, gužvu na plaži i bezbroj radnji s robom lošeg kvaliteta.

Profimedia
 

Milina

Milina je vrlo impresivno priobalno mesto, udaljeno 48 kilometara od Volosa. Duž gradske plaže nalaze se brojni kafići, barovi, restorani i taverne u kojima možete, uz kupovinu pića, iznajmiti suncobran i ležaljke, a za one koje uživaju u noćnom životu postoji i disko klub. Mesto je vrlo živo tokom letnjih meseci jer se odvijaju brojni festivali uz tradicionalnu grčku muziku i ples. Plaže u oblasti Miline su uglavnom peščane. Plavo, tirkizno more, čista voda, prelepe uvale i zeleni maslinjaci, svake godine privlače sve veći broj turista.

Profimedia
 

Od Beograda do Volosa ima nešto više od 800 kilometara. Ako ste željni avanture, onda vam to neće teško pasti. Ovde ćete naći puno skrivenih uvala, nestvarnih boja, kao i starinskih kuća razbacanih po brdima planine Pilion.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike