Sa njima nema šale kada je hrana u pitanju! Lokalci otkrivaju šta se može, a šta nikako ne

02.07.2022

17:40

0

Autor: A.G.

Evo šta je sve greh raditi po pravilima italijanske kuhinje

Sa njima nema šale kada je hrana u pitanju! Lokalci otkrivaju šta se može, a šta nikako ne
Pixabay

Od Lombardije na severu pa sve do Sicilije na jugu, ne postoji mnogo zemalja na svetu koje mogu konkurisati Italiji u romantičnoj atmosferi i zanosnim ukusima koji su večna inspiracija turistima.

Italijani imaju veoma čvrst odnos prema hrani i izuzetno precizne ideje o tome šta se može, a šta ne. Ovo su samo neke od stvari koje nikada ne bi trebalo raditi u Italiji.

Profimedia
 

Nemojte naručiti kapućino posle 11 sati

Kapućino se smatra jednim od najpoznatijih italijanskih pića za doručak i tradicionalno se pije ujutru uz kroasan ili slatko pecivo. Iz tog razloga kada Italijani vide nekoga u restoranu ko naručuju kapućino u vreme ručka... to je tragedija! Lokalni stanovnici izuzetno su strogi kada je u pitanju vreme u koje konzumiraju svoje kafe pa je tako nakon ručka neprihvatljivo naručiti kapućino Mleko se u Italiji pije samo ujutro, a nakon određenog doba dana prihvatljiv je jedino espreso.

Unsplash
 

Nikada nemojte seći špagete nožem

Ne seci špagete!!! Ne u Italiji! Ovde se špageti jedu više nego bilo gde na svetu, a bonton testenina je prava stvar. Ovo je jedna od najstrašnijih stvari kojoj Italijan može da svedoči. Pravi način da jedete špagete je da ih umotate oko viljuške. Viljuška i nož prihvatljivi su samo za decu koja još uvek uče pravila bontona!

Ne računajte na slani doručak

Italijanska kuhinja jedna je od najomiljenijih u svetu, ali ako obožavate bogat doručak prepun jaja, slanine, sireva, peciva i slanih štrudli – s italijanskim doručkom ćete sigurno ostati razočarani. On je sve samo ne takav! Ovaj obrok im nije najvažniji u danu pa će se ujutro najčešće zadovoljiti kafom i slatkim pecivom kojeg mogu pojesti u dva zalogaja.

Unsplash
 

Posluživanje svega na istom tanjiru

Obroci u Italiji su često dugi i poenta je u njima uživati. Kao takav, postoji određeni redosled jela: posle predjela, sledi primi, što je obično supa, testenina ili pirinač. Tek tada se prelazi na sekundo, odnosno na meso. Za razliku od britanske ideje „meso i dva povrća“ (i sve ostalo) na jednom tanjiru, italijanska jela se služe i konzumiraju pojedinačno.

Pixabay
 

Kečap

Bilo da se radi o umačenju kora za picu u kečap ili, što je još gore, stavljanju na picu, kečapu nema mesta na autentičnom italijanskom stolu. Academia Barilla, koju vodi vodeći svetski brend testenina, nazvala je kečap na testenini „pravi kulinarski greh“, pa ga ostavite za pomfrit.

Posipanje parmezana po svemu

Za mnoge ne-Italijane, parmezan je podrazumevani sir koji se sa zadovoljstvom može posipati na bilo kakvu testeninu i to u ogromnim količinama. Prvo, pici nije potreban dodatni sir, a drugo, kuvar je pažljivo pripremio svaki recept, tako da ne prikrivajte njen ukus planinama parmezana.

Pixabay
 

Promena tradicionalnih recepata

Špageti bolonjeze ne postoje u Italiji, i najbolje je ne pokušavati da ubedite Italijane u suprotno. Umesto špageta, služe se sa taljatelama i uglavnom se prave od telećeg ili svinjskog mlevenog mesa i crnog vina - bez pečuraka ili paradajza. Slično tome, karbonara se pravi sa jajima i sirom, a ne kremom.

Bonus video:

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi