Tampere – prestonica kulture i sauna

28.10.2020

10:30 >> 09:42

0

Grad u čijem je regionu nastala Nokija”

Tampere – prestonica kulture i sauna
Copyright Profimedia

Ujedinjene nacije svake godine objavljuju godišnji izveštaj o sreći, gde se rangira više od 150 zemlja prema tome koliko se njihovi građani osećaju srećnim i zadovoljnim. Već treću godinu zaredom na prvom mestu se nalazi Finska, a mnogi žele da žive u Tampereu.

Promo/Slavica Kalaba

Tampere je drugi po veličini grad u Finskoj, sa nešto više od 200.000 stanovnika koji odlično govore engleski jezik. Nalazi se na jugozapadu Finske, a od glavnog grada Helsinkija udaljen je 177 kilometara. Grad ima dva univerziteta – Tehnološki i Univezitet Tampere, a u obrazovanju radi i naša sagovornica Sirpa Kiviharju:

-Tampere je osnovan 1776. godine i nalazi se između dva jezera Pihajarvi i Nasijarvi. Budući da se nivo vode ta dva jezera razlikuje za 18 metara, voda otiče brzacima, što je omogućilo proizvodnju električne energije.

Kroz grad protiče reka Tamerkoski koju okružuju stare industrijske zgrade u kojim su sada smešteni idilični restorani, muzeji, pa čak i bioskop.

Profimedia

Region Tamperea je srce finske industrije. U susednom gradu Nokija rođena je istoimena kompanija, koja je prvo proizvodila toalet-papir, gumene čizme, pa televizore, a tek potom mobilne telefone. Inače, ton koji „Nokijini” telefoni koriste prilikom prijema SMS-a zapravo je Morzeov kod za  S-M-S.

Kako je ovo grad tehnike, nemojte se čuditi ako odsednete u hotelu bez osoblja – i u hotel i u sobu ćete ući putem šifre i nećete videti ama baš nikoga.

Bez obzira na jaku industiriju, Finci veoma brinu o ekologiji i gotovo svi odvajaju flaše, plastične boce i konzerve kako bi ih vratili u prodavnice ili specijalizovane centre. To je za njih potpuno normalno i uobičajeno.

Promo/Slavica Kalaba

Zanimljivo je i to da Finci podjednako vole klasičnu i hevi-metal muziku, gotovo sva deca idu u muzičku školu,  a Tampere se može smatrati gradom kulture:

-U gradu postoji nekoliko pozorišta, a uskoro će dobiti „Uros arenu”, gde je planirano da se održavaju velike kulturne manifestacije, jer je grad aplicirao za titulu Evropske prestonice kulture 2026. godine.

Sirpa Kiviharju nam otkriva da je Tampere i svetska prestonica saune:

-Najstarija sauna sagrađena je 1906. godine. U regionu ima više od 30 javnih sauna u kojima se možete opustiti tokom cele godine. Gotovo svako domaćinstvo ima saunu kod kuće i u vikendici. Tokom zime, Finci imaju običaj da se, nakon boravka u sauni, bućnu u neko od zaleđenih jezera. Do obale reke se goli valjaju praveći takozvane male anđele.

Promo/Slavica Kalaba

Ono na šta će vam biti teško da se naviknete u ovom gradu i celoj Finskoj jeste to što je u devet sati ujutru još uvek mračno, kao da je noć, a sunce počne da zalazi već oko tri sata po podne. Dan će vam biti kratak da obiđete i vidite sve ono što vas zanima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike