Najčešće putne prevare širom sveta i kako ih izbeći

13.05.2022

15:30

0

Ako niste pažljivi, lako ćete postati žrtva

Najčešće putne prevare širom sveta i kako ih izbeći
Neobični sindromi koji pogađaju turiste - Copyright Profimedia

Opšte pravilo je da što je atrakcija popularnija, veća je verovatnoća da ćete naići na prevarante. Zato je najbolje da budete spremni i svesni uobičajenih prevara. 

Ako planirate da putujete do bilo koje od ovih atrakcija, budite na oprezu.

Putnice treba da se čuvaju kod Španskih stepenica i fontane Di Trevi

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Ovu konkretnu prevaru možete pronaći širom sveta, na skoro svakom turističkom mestu, ali je posebno popularna na turističkim lokacijama u Rimu. Verovatno ćete ga naići na Fontani di Trevi i Španskim stepenicama. Na "meti" su posebno mlade putnice, pa se čuvajte.

Neko će vam prići i staviti "besplatnu" narukvicu prijateljstva na vaš zglob. U drugim verzijama prevare, mogli bi vam dati grančicu ruzmarina „za sreću“. Kada prihvatite poklon, zahtevaće plaćanje, iako su rekli da je besplatan!

Najbolji savet je da im ne dozvolite da vam bilo šta stavljaju na ruku.

Njujork je pun "muzičkih" prevaranata

Profimedia
 

Njujork je poznat kao centar umetnosti i kulture i dugo je bio važan deo muzičke scene.

Prevaranti će vam često prići sa komplimentom ili laskanjem, pre nego što vam ponude CD sa nekim od svojih „snimaka“. Tražiće od vas da ga odnesete kući i saslušate. Ako prihvatite, od vas će tražiti da platite naknadu ili „date donaciju“. Slično kao i druge, slične prevare, i ova funkcioniše tako što zarobljava ljude u razgovoru. Ne želite da budete nepristojni, ali bolje je da jednostavno odete.

London je pun džeparoša

Profimedia
 

Postoji mnogo mesta u Londonu gde ćete naići na džeparoše. Isto važi i za ostale evropske zemlje, oično u delovima grada sa velikim prometom kao što su stanice metroa, autobuske stanice, javni trgovi...

Međutim, prevara sa džeparošima se razvija daje, jer će vas prevaranti sada zapravo upozoravati na džeparoše!

Kineski zid

Profimedia
 

Ne može se poreći da je Kineski zid jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija koji svake godine privlači mnoge turiste, ali ima i dosta prevaranata. Ako putujete iz Pekinga, velike su šanse da ćete naći neke ljude koji nude ono što se čini sjajnim na turnejama. Probem je u tome što ćete Ići svuda i bilo gde osim do stvarnog zida, zaustavljajući se na unapred pripremljenim turističkim lokacijama koje uključuju prodavnice, predstave i „tradicionalnu“ medicinu. Sve je dizajnirano da vas navede da potrošite svoj novac.

Velika palata u Bangkoku poznata je po prevari sa draguljima

Ovo je varijacija prevare „atrakcija je zatvorena“. Kada stignete, biće vam rečeno da je palata zatvorena. Uslužni meštanin će tada organizovati da vidite još jednu ili dve atrakcije. Na putu će vam govoriti o nekoj bescarinskoj šemi za tajlandske dragulje koja će vam omogućiti da prodajete drago kamenje od kuće. Ako se slažete, bićete odvedeni u prodavnicu da kupite nakit. Kao što možete da pretpostavite, dragulji su lažni!

Moderni gladijatori Koloseuma su prevaranti

Profimedia
 

Koloseum je nekada bio sedište gladijatorskih utakmica i druge zabave za ljude starog Rima. I danas možete videti gladijatore kako lutaju po ovom istorijskom mestu, ali pazite! Većina ljudi koje ćete videti obučene u kostime su prevaranti.

Ova prevara funkcioniše tako što vam omogućava da snimite video ili se fotografišete sa navodnim „gladijatorima“. Kada to uradite, tražiće od vas plaćanje i obično zahtevaju nečuvenu sumu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike