U ovoj prelepoj zemlji žene moraju da nose marame na svim javnim mestima

04.05.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

U manjim mestima ove države još uvek važe stroga pravila u sličaju da dođe do preljube

U ovoj prelepoj zemlji žene moraju da nose marame na svim javnim mestima
iran-g115bc0f3b_1920 - Copyright Pixabay

U prirodi Irana, leži bogatstvo atrakcija koje neizostavno treba videti tokom posete ove kolevke prošlosti. Posle višegodišnje izolacije ova zemlja se ovorila svetu, ali je svet i dalje suzdržan prema njoj i pun predrasuda. Svako ko jednom poseti Iran, vraća se sa najlepšim uspomenama. Ne bi ni moglo da bude drugačije, kada se radi o zemlji sa jednom od najstarijih civilizacija čiji su materijalni ostaci njeni svedoci nekadašnje veličine. Uz sve to ide i velika i spontana ljubaznost Iranaca. 

Pixabay
 

Za Iran se smatra da je jedna od najstarijih zemalja, čija civilizacija i istorija datirajucod skoro pet hiljada godina unazad. Etimološki posmatrano, naziv Iran, dolazi još iz doba čuvene dinastije Ahemenida, kada su na teritoriji današnjeg Irana živeli Arijevci,  od reči Arija, koji se kasnije na srednje persijskom pojavljuje kao Eran.

Broj stanovnika Irana
U Iranu danas, osim samih Iranaca, živi čitav niz etničkih grupa, kao što su Turci, Kurdi, Luri, Turkmeni, Arapi, Jermeni i Asirci.Međutim, osim ove široke lepeze različitih etničkih grupacija, gotovo dva miliona današnjeg stanovništva Irana, čine nomadska plemena.

Klima u Iranu

U većem delu Irana vlada sušma i polusušna klima. U delovima pored Kaspijskog jezera, klima je suptropska.Tokom cele godine vlada vlažna klima, zime su blage, te se gotovo retko dešava da tokom zimskog perioda temperatura padne ispod 0 °C.Tokom leta, temperature se kreću od 25-29 °C.

Pixabay
 

 

Pravila iranskih žena

Da je ova predivna zemlja specifična po mnogo čemu, govori i pravilo koje važi za sve žene koje od početka do kraja boravka u njoj, moraju da nose marame na svim javnim mestima. Prava koja su na strani muškarca, uskraćuju razvoj žena u Iranu.

Osim toga, u manjim mestima i dalje se primenuju stroge kazne usled preljube. Međutim, uprkos neverovatnom sukobu restriktivnih šerijatskih zakona, žene u razvijenim gradovima poput Teherana, Širaza ili Isfahana nalaze sve moguće kombinacije zaobilaženja strogih pravila pokrivanja tela.

Teheran

Za Teheran se na prvi pogled ne može reći da je jedna od lepših svetskih prestonica. Velike gužve u saobraćaju, prenaseljenost, i kuće koje su građene bez nekog stila i urbanističkog plana, odudaraju od onoga što se očekuje, ali samo na prvi pogled.

Za Teheranski bazar kažu da je jedan od najvećih na svetu. Ulice i uličice imaju ukupnu dužinu preko 14 kilometara. Pravi grad u gradu. Ukoliko planirate putovanje u Iran, ovde možete naći sve, od igle do lokomotive.

Persepolj

Putovanje u Iran, ne bi bilo celovito ukoliko se propustiti poseta grada Persopolj čija je istorija i prošlost veoma značajna. Persepolj je nekada bio ceremonijalni grad velikg persijskog carstva kraljev Ahemenid. Izgrađen je u Vi veku pre nove ere od strane kraljeva Dariusa, Kserkesa I Atekerkesa. U to vreme Persijsko carstvo bilo je najveće carstvo antičkog perioda, koja se protezala od Balkana do dolne Indusa u današnjoj Indiji. Nažalost, Aleksandar Veliki je spalio Persopolj, ali ostaci su i dalje prisutni i još uvek impresivni.

Tabriz bazar

Tabriz bazar je svetska baština pod zaštitm Unesco-a, i jedan je najstarijih bazara na Bliskom Istoku. Kao važan istorijski centar i mesto kulturne razmene, u prošlosti je bio mesto političkog značaja. Ovaj nadkriveni bazar, smatra se najvećim bazarom na svetu. Ukoliko planirate putovanje u Iran, Tabriz bazar je atrakcija koju svakako vredi uvrstiti u listu mesta koju morate posetiti.

Pixabay
 

 

Isfahan

Lepota veličanstvenog trga Meidan Enam, jednostavno se ne može opisati rečima, to se mora videti sopstvenim čima. Trg na kojem su smeštene džamije i palate, jedan je od najstarijih i najvećih bazara na Bliskom istoku, koji datira još iz XVII veka.

Ono što Isfahan čini prepoznatljivim, jesu čuveni persijski tepisi od čiste vune koji se tkaju na svilenoj podlozi. Motivi koji se prepliću na tepisima su tradicionalnog i verskog karaktera.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike