Ovo nemojte raditi u Rimu

03.05.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Možda ćete imati lakše putovanje ako imate na umu nekoliko osnovnih stvari koje ne bi trebalo da radite

Ovo nemojte raditi u Rimu
colosseum-g5373e6e25_1920 - Copyright Profimedia

Tretiranje Rimljana na pogrešan način moglo bi da izazove užasan podsmeh,  i izraze „Mama mia“. Ako želite da izbegnete neke neprijatne društvene gafove, kulturne promašaje (paso falso) ili turističke zamke dok ste u večnom gradu, evo nekoliko stveta koje ne treba da radite kada ste u Rimu.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

Ne idite u Vatikan u majici bez rukava

Naravno, leta u Rimu su vrela, kao i onaj uski dizajnerski gornji deo koji ste upravo kupili na Via Condotti. Ali ako planirate da posetite Vatikan (ili bilo koju crkvu, kapelu ili kriptu u tom slučaju), moraćete da prikrijete tu izloženu kožu i da se obučete malo skromnije. Na verskim mestima postoji strogi kodeks oblačenja, gde ramena moraju biti pokrivena, a šorts i suknje treba da budu do kolena. Mnoge žene u tu svrhu nose šal ili maramu, a neke preduzimljive crkve prodaju maske za posetioce uhvaćene golih ramena. Čućete za turiste koji krše ovo pravilo i izvlače se sa njim, ali u znak poštovanja prema kulturi domaćina, najbolje je da se pridržavate. Čak i muškarci treba da se pridržavaju ovog kodeksa oblačenja „bez tenka, bez kratkih šortsova, bez šešira“ ili za okretanje lica.

Profimedia
 

Nemojte naručiti kapućino posle podneva

Etiketa kafe u Rimu je malo drugačija od onoga što znate iz Starbucksa. Severnoamerikanci koji su navikli na mega-velike šoljice džoa često su šokirani naprscima espresa koji se nalaze u italijanskim kafićima. Samo proces naručivanja u baru može biti zastrašujući, kao da ste u jami berze 1980-ih. Možda će vam biti ugodnije da platite malo više za uslugu za stolom nego da pokušavate da se potvrdite u naletu jutarnje kafe. Jedna stvar koju treba imati na umu je da se za Italijane kapućino smatraju napitkom za doručak. Naručivanje jedne od onih penastih, mlečnih mešavina posle 12:00 popodne će baristi izgledati čudno. Postoji verovanje da mleko ometa varenje glavnih obroka kao što su ručak ili večera, pa se pijuckanje jednog posle doručka ne odobrava (možete bukvalno da izazovete namrštenu obrvu zbog ove greške). Ako želite ono što želite i nije vas briga šta neko drugi misli o tome, nastavite i naručite kad god želite. Ali ako u Rimu želite da radite kao Rimljani, preskočite kafe pune mleka posle podne.

 

Rim/Profimedia
 

Ne govorite „Ćao“ svima

Ako postoji jedna slatka italijanska reč koju svi znaju, to je ćao. Čujete to u filmovima i pretpostavljate da je to ultimativna pozdravna reč ili reč za rastanak zbog koje ćete izgledati kao rođeni Italijan. Međutim, ne koristi se tako često kao prijateljsko „zdravo“ ili „ćao“ na engleskom. Ćiao je generalno rezervisan za bliske prijatelje, porodicu i malu decu, a zvučaćete kao budala ako to stalno izgovarate. Italijani su prilično formalni u svojim pozdravima. Prilikom ulaska ili izlaska iz prodavnice ili restorana, na primer, buon giorno ili buona sera će izgledati prikladnije i uglednije. Zamislite Ćiao kao više kao „hej“ “ i koristite ga štedljivo.
 

Profimedia
 

Ne prskajte po fontanama

Govoreći o vodi, odbacite sve fantazije koje imate o plesu bosi u fontanama Rima. To jednostavno nije urađeno. Anita i Marčelo su se možda zabavljali u Fontani di Trevi u La Dolce Vita, ali to je samo u filmovima. Nastavite, bacite tradicionalna tri novčića u fontanu da biste se jednog dana vratili u Rim, ali zaronite da se kupate i policija će možda imati šta da kaže o tome.

 

Profimedia
 

Ne vozite

Svi putevi mogu voditi do Rima, ali osim ako ste tamo odrasli ili nemate želju za smrću, nemojte planirati da iznajmite automobil da biste se vozili po Večnom gradu. Haotično je ludilo na rimskim ulicama. Lokalni ljudi ovde voze brzo i besno. Štaviše, većina drevnog centra grada je zona zabranjene vožnje u kojoj nije dozvoljeno kretanje nerezidentima. Ovo se sprovodi kontrolisanjem kamerama i velikim kaznama. Područje oko Koloseuma, Vile Borgeze, reke i Terminija je zabranjeno, pa samo idite javnim prevozom ili taksijem. Još bolje, prošetajte ovim izvanrednim gradom.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike