U ovaj grad se ide sa cvetom u kosi, evo i zbog čega

08.04.2022

14:11

0

Jedan od najpopularnijih američkih gradova, izgleda kao deo Evrope, i u njemu se živi potpuno drugačije nego bilo gde u svetu

U ovaj grad se ide sa cvetom u kosi, evo i zbog čega
profimedia-0249923029 - Copyright Pixabay

Njegova zanimljiva arhitektura, divno vreme tokom cele godine, i prijateljska i otvorena atmosfera su razlog za preko 120 000 turista dnevno.

Gde se nalazi San Francisko

San Francisko se nalazi na obali Tihog Okeana, u severnom delu savezne države Kalifornije. Njegova pozicija na samom mestu između okeana i zaliva je razlog za odličnu mikro-klimu, koja uglavnom daje temperature između 20 i 28 stepeni preko cele godine. Sa nešto preko 800 000 stanovnika na samo 121 km2, San Francisko je najgušće naseljeni grad u Americi posle Njujorka.

Pixabay
 

Kroz svoju istoriju, grad je uvek privlačio inovatore, umetnike i vizionare, i bio mesto nastanka mnogih istorijskih pokreta, od kojih je najskoriji tehnološka revolucija, koja je dovela do eksplozije IT inovacije i nastanka Silikonske doline, sedišta mnogih modernih tehnoloških kompanija.

Šarenolika istorija je vidljiva u samom gradu, koji ima raznovrsnu arhitekturu, pregršt atrakcija i istorijskih znamenitosti, kao i veoma otvorenu i prihvatljivu kulturu, što je dovelo do toga da se San Francisko smatra jednim od najliberalnijih gradova na svetu.

Pixabay
 

Koje atrakcije videti u San Francisku

Ono što je obavezno za svakog turistu koji dolazi  prvi put je Golden Gejt most, crveni lepotan na samom početku zaliva.Most se redovno nalazi na listama najlepših mostova i arhitektonskih znamenitosti na svetu, i zaista, kada ga budete videli prvi put, definitivno ćete ostati bez daha.

Ni Bej most nije za zanemarivanje – ovaj beli most spaja San Francisko sa Oaklandom, i trenutno je najširi most na svetu. Obavezno ostavite vremena da pređete Golden Gejt most peške ili biciklom – pogled i iskustvo su nezaboravni.

Pixabay
 

Zatvor Alkatraz

Jedan od najpoznatijih zatvora na svetu, mesto gde su završili neki od najozloglašnijih gangstera u američkoj istoriji, od kojih je jedan bio i Al Kapone.Zatvor se nalazi na malom ostrvu u sred zaliva, nadohvat ruke od severne obale grada. U ovaj izlet je uključena audio tura koja je dobila brojne nagrade i čije delove pričaju ljudi koji su ili služili svoje kazne ili radili na ovom zloglasnom ostrvu. Obavezno ostavite dobar deo dana za ovu ekskurziju, i rezervišite karte nekoliko dana ranije, pošto se veoma brzo rasprodaju.

Veliki broj parkova različitih površina i sadržaja

Golden Gate park, koji je po obliku sličan Central Parku u Njujorku, ali je mnogo veći,a manje uređen. Slobodno se može reći da je ovo divlja oaza u sred grada, pošto ima i svoje sopstveno krdo bizona.Park se prostire do okeana i izlazi na plažu. Na drugom kraju se nalazi Kalifornijska Akademija Nauka, koju obavezno treba posetiti.Ovde su na veoma zanimljiv način predstavljeni razni koncepti nauke, a ako želite da probate nešto različito, idite u posetu četvrtkom uveče kada se organizuje koktel veče uz Di-džejve.

Pixabay
 

Arhitektura grada

San Francisko se obavezno nalazi na svakoj listi najlepših gradova. Tip gradnje je unikatan, a prelepe kućice su ofarbane u sve moguće boje. Poseban je doživljaj samo besciljno šetati gradom i uživati u šarenilu i lepoti.Jedan od najskupljih gradova na svetu, jer ako izuzmemo smeštaj, hrana se može naći po pristupačnim cenama, ulaznice nisu veće nego na drugim mestima, a grad je prepun besplatnih aktivnosti. Dodatno, neke od najlepših atrakcija su takođe besplatne.Kroz istoriju je uvek privlačio proganjane i maštovite, koji su zauzvrat ostavili svoj trag na njemu.

Danas je  jedan od najživopisnijih i najlepših gradova na svetu, i spreman je da vas dočeka širom raširenih ruku. I ako idete u San Francisko, obavezno nosite cveće u kosi.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike