Ovo je jedan od najkosmopolitskijih gradova na svetu

26.03.2022

19:16

0

Svi veći narodi koji su emigrirali i nastanili se u ovom gradu imaju svoje kvartove. Tako gledano, ne morate obilaziti svet već je dovoljno obići Melburn

Ovo je jedan od najkosmopolitskijih gradova na svetu
melbourne-gcfce5f945_1920 - Copyright Pixabay

U ovom divnom gradu u Australiji, prestonici sporta, umetnosti i ukusne hrane, turista jedino može da uživa i poželi da se vrati opet. Melburn je grad u koji se turisti zaljubljuju na prvi pogled. U ovom divnom gradu u Australiji, prestonici sporta, umetnosti i ukusne hrane, turista jedino može da uživa i poželi da se vrati opet.

Pixabay
 

Melburn je posle Sidneja drugi grad po veličini u Australiji. U periodu između 1901. i 1927. godine je bio glavni grad Australije. Bitku za glavni grad, kao i Sidnej, izgubio je od strane Kanbere.Melburn je glavni grad federalne države Viktorija. Australija inače broji šest federalnih država. Melburn je značajni administrativni, biznis, kulturološki, umetnički i univerzitetski grad u Australiji.

Melburn je smešten na jugoistoku Australije. Njegov glavni prirodni adut jeste zaliv, jedan od najvećih na svetu – Port Filip (Port Phillip Bay). Kroz Melburn protiče reka Jara (Yarra).Lokalni političari se trude da Melburn bude u rangu najčistijih, najzdravijih i najbezbednijih gradova na svetu i poprilično su uspešni u tome.

Evropljani su Melburn počeli da naseljavaju 1835. godine koja se uzima za zvaničnu godinu početka istorije savremenog Melburna. Pre toga su na teritoriji Melburna živeli Aboridžini (plemena iz grupe Kuilin). Mnoge znamenitosti u Melburnu su vezane za kulturu Aboridžina.

U Melburnu su se 1956. godine održavale Olimpijske igre. Melburn se smatra sportskom prestonicom Australije.

Pixabay
 

Klima u Melburnu

to se tiče klime, u Melburnu vlada suptropska klima.Leta su sunčana i topla, čak i vrela. Leto traje od decembra do februara meseca. Tokom leta se temperatura kreće oko 25˚C. Vrlo često se temperatura popne i do 40˚C.Jesen je blaga i traje od marta do maja meseca. Zime su hladnjikave i oblačne sa prosečnom dnevnom temperaturom oko 14˚C. Zimi ne pada sneg.Blago proleće traje od septembra do novembra.

Česti su jaki vetrovi u Melburnu, naročito krajem zime i početkom proleća.Melburn je poznat po promenljivoj klimi. Dešava se da se u toku jednog dana  smene sva četiri godišnja doba. Stanovništvo Melburna.Prema poslednjem popisu, u Melburnu živi oko 4.5 miliona ljudi. Uži centar Melburna broji 148.000 ljudi. Broj stanovnika u Melburnu raste iz godine u godinu.

Melburn je najgušće naseljen grad u Australiji. Najbrojniji su potomci sledećih naroda – Engleza, Škota, Iraca i Italijana. Pored engleskog koji je ubedljivo najdominantniji jezik, u Melburnu možete čuti grčki, italijanski, kineski mandarinski, vijetnamski i kineski kantonski jezik.

U Melburnu postoji autentična kineska četvrt koja datira iz 1854. godine i jedna je od najstarijih kineskih četvrti na svetu. Tu se nalazi najduže napravljeni kineski zmaj na svetu.Od ukupnog broja stanovnika u Australiji, na Aboridžine odlazi 2.8%. Vrlo mali broj je nastanjen u Melburnu. Kako bi se odužili za krvoproliće predaka nad Aboridžinima, današnji stanovnici Melburna pokušavaju da očuvaju jezik, kulturu i nasleđe starosedeoca Australije Aboridžina.

Profimedia
 

Putovanje do Melburna iz Srbije

Melburn je od Beograda udaljen 15.400 kilometara. Melburn ima vremensku razliku od +8 sati u odnosu na Srbiju. U Melburnu se nalazi drugi po prometu u Australiji aerodrom. Kako je aerodrom okružen predgrađem Talamarin, lokalno stanovništvo ga zove aerodrom Talamarin. Od centra Melburna, aerodrom je udaljen 27 kilometara. Od aerodroma do centra se putuje oko 20 minuta autobusom koji svakodnevno i redovno saobraća.

Ne postoji direktna linija iz Beograda do Melburna, ali sa jednim ili više presedanja možete leteti sa nekoliko kompanija.

Pixabay
 

. Market kraljice Viktorije

Market kraljice Viktorije (Queen Victoria Markets) je najveća pijaca pod otvorenim nebom Južne hemisfere. Ovaj market postoji čitav jedan vek i drži se za srce i dušu Melburna.

Ovde možete pazarati sve – od igle do lokomotive, tj. od australijskog voća i povrća preko lokalnih specijaliteta do kozmetičkih preparata, odeće i suvenira.

Market ne radi ponedeljkom i sredom. Tokom leta i zime radi Noćni market (od 15 do 22 časova).

Trg Federacije

Što je Crveni Trg za Moskvu, to je Trg Federacije (Federation Square) za Melburn. Trg je otvoren 2002. godine i od tada je preko 100 miliona ljudi uživalo u muzičkim i umetničkim događajima koji se ovde često organizuju.

Trg je poznat po kafićima, restoranima i prodavnicama kojima je okružen. Sam trg je ispunjen umetničkim delima. Trg Federacije ukazuje da su stanovnici Melburna svesni važnosti starosedeoca Kuilin, i da poštuju njihovu tradiciju i savremeno umetničko izražavanje.

Kraljevske botaničke bašte Viktorija

Na listi top 5 znamenitosti Melburna se nalazi eko-projekat Kraljevske botaničke bašte Viktorija (Royal Botanic Gardens Victoria). Ovaj projekat botaničkih bašti postoji od 1846. godine i sadrži oko 8.500 različitih biljnih vrsti.Ovo divno, zeleno i cvetno parče Melburna je ispresecano drvećem, jezerima, travnjacima.Ovde se nalazi australijski istraživački centar za urbanu ekologiju.

Nacionalna galerija kraljice Viktorije

Nacionalna galerija kraljice Viktorije (National Gallery of Victoria – NGV) datira iz 1861. godine. Radi se o najposećenijem, najstarijem i najvećem umetničkom muzeju Australija Galerija se nalazi u blizini Trga Federacije.

U ovom muzeju možete uživati u izložbama posvećenim Aboridžinima, umetničkim delima nastalim za vreme perioda kolonizacije Australije. Takođe su izložena umetnička stvaralaštva iz vremena impresionizma, moderne, 20.veka, kao i konceptualne umetnosti.Glavnu halu galarije krasi najveći na svetu stakleni plafon urađen u mozaiku.

Luna-park Melburn

Luna-park u Melburnu je otvoren 1912. godine, tako da se radi o najstarijem mestu za porodičnu zabavu u Australiji. Nalazi se na obali, u predgrađu St. Kilda.Glavna atrakcija luna-parka jeste rolerkoster The Great Scenic Railway. Rolerkoster je napravljen od drveta i njime se obilazi ceo luna-park. Pored lude vožnje je zagarantovan i jako lep pogled na zaliv.

Top 5 najpopularnijih plaža u Melburnu

Pored pomenutih i nepomenutih znamenitosti, Melburn je poznat po fenomenalnoj umetničkoj sceni, kafićima i restoranima. Međutim, ne treba zaboraviti i na njegove plaže.

1. Plaža St. Kilda

Na 6 kilometara od centra se nalazi plaža St. Kilda, gde je smešten i luna-park. Plaža je idealna za izležavanje na suncu i kupanje.

Pixabay
 

2. Plaža Elvud

Plaža Elvud (Elwood) je udaljena 20 minuta vožnje od centra Melburna. Plaža je peščana i veoma popularna među lokalnim stanovništvom. Ovde se dolazi radi roštiljanja, plivanja, dok se duž plaže nalazi i biciklistička staza.

3.Plaža Half Mun Bej

Plaža Half Mun Bej (Half Moon Bay) se nalazi na 40 minuta vožnje od centra Melburna. Ovde se nalazi pristanište za brodiće. Postoje zone za kupanje, ali su one rezervisane za iskusne plivače.Ovde možete provesti dan pecajući.

4. Plaža Brajton

Svima nam je poznata razglednica dugačke šarene plaže i načičkanih šarenih drvenih kućica (ukupno ih ima 82). To je zapravo uslikano na plaži Brajton (Brighton beach). Plaža se nalazi na 30 minuta vožnje od centra Melburna.

5. Plaža Majke

Na sat vremena vožnje od centra Melburna se nalazi plaža Majke (Mothers beach). Plaža je peščana, odlikuje je pitoma priroda, miris čempresa i plitki ulazak u vodu. Plaža je idealna za piknik, porodična okupljanja i roštiljanje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike