Prestonica Bugarske: Šta videti u Sofiji

23.03.2022

19:30

0

Moto ovog grada glasi: Raste, a ne stari. I zaista je tako. Sofiju odlikuje burna i duga istorija, ali bez obzira na sve nedaće i ožiljke, ovaj grad je brz i energičan

Prestonica Bugarske: Šta videti u Sofiji
Sofija - Copyright Profimedia

Na samo 397 kilometara od Beograda i 135 kilometara udaljenosti od Niša se nalazi glavni grad i prestonica Bugarske – Sofija.

Od obale Crnog mora i njenih divnih letovališta Sofija je udaljena 450 kilometara.

Sofija je okružena planinama. Bez obzira što je smeštena u ravnom Sofijskom polju, Sofija spada među najvišim gradovima u Evropi. Južno i nedaleko od Sofije se prostire planina Vitoša čiji vrhovi idu i do 3.000 metara. Kroz sam grad protiče nekoliko manjih reka.

Prema poslednjem popisu, u Sofiji živi nepunih 1.5 miliona ljudi uglavnom bugarskog porekla i pravoslavne veroispovesti.

Profimedia
 

Grad živi pomiren sa svojom prošlošću i bez problema se suočava sa modernim stilom življenja.

Ako uzmemo u obzir blizinu Sofije, do nje se iz Srbije može doći bilo čime – kolima, autobusom, avionom, vozom.

Kada putujete za Bugarsku i Sofiju iz Srbije, ne zaboravite da pomerite časovnik za jedan sat unapred.Iz svih većih gradova u Srbiji je moguće doći za Sofiju autobusom.

10 zanimljivih činjenica o Sofiji

1. Sofija je sagrađena na ruševinama rimskog grada Serdica. Serdica je nekada bio rimski grad, veoma bitan za Balkan zbog svog povoljnog geografskog položaja. Ispod centra Sofije leži čitav jedan grad, nevidljiv savremenim stanovnicima i turistima.

Profimedia
 

2. Sofija se pre zvala Sredets i Tradiatsa. Grad je u 14. veku dobio današnje ime Sofija. Glavnim gradom Bugarske je proglašen nakon petovekovne borbe sa Turcima (tačno 1879. godine).

3. Stranim turistima najveću glavobolju zadaje bugarska ćirilica. U Sofiji je retko šta prevedeno na engleski, tako da se turisti teško snalaze po gradu bez vodiča ili prevodioca.

4. U centru Sofije se nalazi univerzitet St. Kliment Ohridski, inače najstariji univerzitet u Sofiji (osnovan 1888. godine).

5. Sofija ima metro za razliku od Beograda.  Na izgradnji metroa se radilo 30 godina. Tokom izgradnje je pronađen izvor termalne vode. Ruševine starog rimskog grada su takođe usporavale proces i želju Bugara da modernizuju gradski saobraćaj. Oko metro stanice Serdica možete videti deo iskopina iz rimskog perioda.

6. U centru Sofije se nalazi kupaona koja datira iz 16. veka. Danas je tu smešten istorijski muzej. Ispred zgrade se nalaze dve fontane sa termalnom vodom. Sofija je inače bogata izvorima termalne vode.

7. Bugari su za vreme II Svetskog rata bili saveznici sa Nemcima, ali su tadašnji kralj Tsar Boris III i poglavari bugarske crkve spasili 480.000 Jevreja od sigurne smrti. Kralj Tsar Boris III je glavom platio nepuslušnost i misteriozno je nestao nakon susreta sa Hitlerom 1943. godine.

8. Postoje organizovane besplatne ture planinarenja i pešačenja oko Sofije. Turistima je najzanimljivija Balkan Bites tura. Prilikom ove ture se obilaze restorani i turistima se približava tradicionalna bugarska kuhinja.

Profimedia
 

9. Bugari obožavaju da piju supu! Svuda su male prodavnice koje prodaju činiju supe za 1 evro. Najpopularnija supa se zove Supa star.

10. Centar Sofije je popločan žutom kaldrmom koja se proizvodila pre 100 godina u jednoj mađarskoj fabrici.

Profimedia
 

 Najveći pravoslavni hram na Balkanu – Sveti Aleksandar Nevski

Do nedavno je hram Sv. Aleksandra Nevskog u Sofiji smatran najvećim na Balkanu. Trenutno se na tom pijadestalu nalazi hram Svetog Save u Beogradu.

Bez obzira, radi se o izuzetno grandioznom hramu sagrađenom između 1904. i 1912. godine.

Kupole hrama su pozlaćene.

Ulaz u hram se ne naplaćuje, ali ako želite da fotografišete to košta 10 leva.

Najlepši parkovi u Sofiji

Najpoznatiji i najstariji park u Sofiji je Borisova gradina. Prevedena sa bugarskog, gradina znači bašta. Park se nalazi na istoku grada. U centru parka se nalazi jezero kojim, tokom leta, možete ploviti brodićem (8 leva za 30 minuta), a zimi se klizati.

Profimedia
 

U okviru parka se nalaze dva teniska terena i jedan veliki bazen na otvorenom. Park je otvoren 24 sata, i prepun je kafića i malih barova u kojima se možete okrepiti.

Najlepši park se nalazi na jugu grada – South park. U parku se nalazi nekoliko kafića, posebna staza za šetanje i biciklistička staza. Za ljubitelje ekstremne vožnje se nalazi put između drveća.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike