Ovaj prelep grad krije burnu prošlost srpskog naroda

22.03.2022

16:30

0

Sent Andreja, bajkoviti gradić ušuškan u svoje barokno „odelo“, sa crvenim krovovima i kapijama od kovanog gvođža, prepuna raznih atrakcija i znamenitosti, čeka svakoga ko želi da uživa i oseti duh prošlih vremena

Ovaj prelep grad krije burnu prošlost srpskog naroda
Sent Andreja (3) - Copyright Pixabay

Davno je još veliki srpski pisac Jakov Ignjatović koji je rođen u Sent Andreji rekao: „ I kad u Sent Andreji jednom nestane Srba, a jednom će ih nestati, onda će im obronak divnih planina biti grob, zvuk zvona njihovih hramova propratiće ih u večnost, a hramovi će ostati kao spomenici njihovog duha i života.“

Putovanje u Sent Andreju će Vam omogućiti da upoznate njeno bogato kulturno istorijsko nasleđe srpskog naroda, ali i da uživate u obilasku i šetnji ovom ljupkom baroknom varoši.

Profimedia
 

Znamenitosti Sent Andreje

Može se slobodno reći da je Sent Andreja sama po sebi velika znamenitost. Svaki korak po ovoj baroknoj varoši dovešće Vas do neke od znamenitosti Sent Andreje i njenih atrakcija.

Mnogobrojne crkve, muzeji, galerije, kuće živopisnih boja sa divnim ornamentima, mađarska vina, kuhinja i još mnogo toga čine da je Sent Andreja danas prvorazredna turistička destinacija.

Profimedia
 

Požarevačka crkva u Sent Andreji

Ovo je jedna od crkava Srpske pravoslavne crkve u Snet Andreji koja pripada Budimskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

Požarevačka crkva u Sent Andreji posvećena je Svetom Arhangelu Mihajilu, izgrađena je 1759. godine a osvećena je 1763. godine.

Predanje kaže da je ova crkva sagrađena uz potok „Bučine“ na temeljima stare crkve brvnare. Naziv je dobila po gradu Požarevcu iz kojeg su se u Sent Andreju doselili vernici koji su odlazili u tu crkvu.

Ukoliko Vas put nanese u ovaj barokni gradić i tada se zapitate šta videti u Sent Andreji, preporuka je da svakako posetite i ovu crkvu čiji ikonostas predstavlja izvandredno delo srpskog slikarstva osamnaestog veka.

Ikonostas ove crkve je zapravo stariji od nje same, jer je prvobitno bio postavljen 1742. godine u staroj Sabornoj crkvi.

Pixabay
 

Blagoveštanska crkva u Sent Andreji

Još jedan od hramova Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u Sent Andrji je i Blagoveštanska crkva koja je poznata i kao Grčka crkva.

Ovo je crkva Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve i posvećena je Blagovestima.

Blagoveštanska crkva u Sent Andreji se dosta razlikuje od drugih hramova u ovom gradu, pre svega jer nema portu koja je uobičajena u drugim crkvama, zatim, njen položaj je različit od drugih crkava tako što je  izvučena na trg i postavljena u liniju ulice.

Crkva je izgrađena na mestu stare crkve brvnare 1752. godine. Svoj drugi naziv „Grčka crkva“ dobila je tako što su u nju dolazili uglavnom trgovci koje je narod nazivao „grci“.

Živopisac ove crkve je Budimac Mihailo Živković. Crkvu odlikuju skladne proporcije i bogati ukrasi od kamene plastike na prozorima, zvoniku i portalima.

Profimedia
 

Muzej marcipana u Sent Andreji

Dok se budete šetali ulicama ovog baroknog gradića i gledali crvene krovove kuća, predivne kapije od kovanog gvožđa, suvenirnice i druge znamenitosti Sent Andreje, pepreporuka je da zastanete ispred Muzeja marcipana.

Pitate se zašto? Dragi posetioci prelepe Sent Andreje, u prodavnici Muzeja marcipana nalazi se marcipan pripremljen na 1001 način. Dakle, zastanite, uđite kupite i probajte marcipan iz ovog muzeja, nećete  se pokajati.

Trg Vuka Karadžića

Uživajući u živopisnom cveću prilikom šetnji krivudavim i strmim uličicama i stepenicama ovog bajkovitog gradića, zastanite na Trgu Vuka Karadžića gde možete videti kuću u kojoj je on boravio.

Na tom trgu možete napraviti lepe fotografije koje će pored toga što će biti lepe uspomene svedočiti i o tome da je ovaj mali grad nekada bio centar srpske kulture u kojem  je jedno vreme boravio i Vuk Karadžić.

Profimedia
 

Srbi u Sent Andreji

Istorija ove prelepe varoši počinje doseljavanjem Srba u nju u 15. veku.Na prostor današnje Sent Andreje, tada je pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića došlo oko 8.000 Srba trgovca i zanatlija koji su kao lojalni građani od cara Leopolda Prvog dobili mnogobrojne privilegije i postali većinsko stanovništvo.Tada su u Sent Andreju zajedno sa Srbima došli i pripadnici drugih naroda i etničkih grupa kao na primer: Jermeni, Bugari, Grci, Vlasi i Dalmatinci bežeći od najezde Otomanske imperije.

Oslanjajući se na privilegije koje su Srbi u Sent Andreji dobili od cara Leopolda Prvog, potvrđene kasnije i od carice Marije Terezije i drugih austrijskih vladara, oni na tom prostoru krajem 17. veka postaju većinsko stanovništvo.

Već u 18. veku Srbi u Sent Andreji “hvataju” kulturni, ekonomski i obrazovni korak sa Evropom.

Energija Srba doseljenika je bila na zavidnom nivou, njihova preduzimljivost i veština doprineli su da Sent Andreja bude jedno od najnaprednijih mesta u svom okruženju.

Sent Andreja je iznedrila mnogo Srba koji su tokom svog života postali znameniti, pa bi se njihova imena mogla slobodno ubrojati u znamenitosti Sent Andreje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike