Sarajevo, ljubavi moja: Grad kome se uvek rado vraćamo!

18.03.2022

16:30

0

Ćevapi, kafa, bosanske mahale, pite, sevdalinke, Valter, Baščaršija, Miljacka, Romanija, samo su neke od brojnih atrakcija ove malene prestonice, koja svake godine prima sve više turista iz Srbije

Sarajevo, ljubavi moja: Grad kome se uvek rado vraćamo!
sarajevo-g069558b54_1920 - Copyright Pixabay

Da biste lepo obišli ovaj neobičan grad, gde se sudaraju kulture i religije, potrebno vam jedno vikend-putovanje. Dajemo vam nekoliko predloga šta da posetite ako krenete put Sarajeva.

Pixabay
 

Baščaršija

Kada treba da se sretnete sa nekim u Sarajevu, obično vam kažu - nađimo se kod Sebilja. Mnogi se zapitaju, kakav sad Sebilj, ali pri dolasku do česme, shvatićete da istu imamo u Skadarliji. Sebilj je centar baščaršijskog trga i jedna od glavnih atrakcija grada, stara česma, jedina takva očuvana u gradu.

Kulturno-istorijski centar upravo je Baščaršija, oblast gde se danas nalaze najpoznatiji lokaliteti, brojne stare kuće iz doba Osmanlija, kaldrmisane ulice, zanatlijske radnje, suvenirnice i bezistani, ćevabdžinice, lokumi, buregdžinice... Kazandžiluk je ulica šarolike ponude, šarmantnog izgleda, prepuna originalnih suvenira. Gazi Husref-begova džamija, najpoznatiji verski objekat u gradu, kao i Gazi Husref-begov bezistan, najpoznatiji stari trgovački centar, medrese, baščaršijska pijaca, objekti su koje ne smete zaobići.

Scene iz filma "Valter brani Sarajevo" prolaziće pred vama kada se budete našli ispred čuvene Sahat kule. 

Pixabay
 

Sarajevski susret kultura mesto je gde ćete jednim korakom preći iz austrougarskog u tursko Sarajevo. Multikulturalnost sarajevskog društva uočava se nedaleko odavde, budući da su na samo nekoliko metara razdaljine smešteni Katedrala srca Isusova, Saborna crkva Presvete Bogorodice, sinagoga i džamija. Nedaleko je i najstariji verski objekat u gradu, Crkva svetih arhađela Mihaila i Gavrila.

Pixabay
 

Hrana i piće, ugostiteljski objekti u Sarajevu

Čuvene su ćevabdžinice "Željo", "Mrkva" i "Hodžić", međutim, danas se ističe "Petica Ferhatović". Treba probati i kafu u "Kući sevdaha" i čuvene pite u buregdžinici "Oklagija". Tu su i baklave, urmašice, tufahije, a na samom ulasku u ulicu Ferhadija smeštena je čuvena poslastičarnica.

Pixabay
 

Sarajevska Pivara je još jedna preporuka za posetu. U blizini Narodnog muzeja je i kafić "Tito", koji čuva fotografije i predmete iz doba stare Jugoslavije. Smešten usred zelenila, nedaleko od Miljacke, privlači i turiste i meštane. Čajdžinica "Džirlo", u neposrednoj blizini Baščaršije, gajeći rustičan stil enterijera, privlači brojne turiste poslednjih desetak godina. Danas u tom objektu vlasnik lično služi više od 50 vrsta čajeva.

Pixabay
 

Vidikovci Sarajeva

Grad lako možete sagledati sa brojnih uzvišenja. Zmajevac je jedan od omiljenih vidikovaca u gradu i odmorište duše. Do verovatno najlešeg vidikovca u gradu, na Trebeviću, možete doći na više načina, a najpopularniji je novootvorenom žičarom. I s najviše zgrade u gradu, Avaz Tvist tornja, pruža se fantastičan pogled.

Pixabay
 

Mostovi na Miljacki

Šetnjom uz Miljacku i pokraj njenih mostova, spoznaćete mnogo o istoriji grada. Osim mostova, s leve i desne obale nižu se objekti koji vam nesebično pričaju istoriju prestonice. Gradska većnica, Inat kuća, Despića kuća, Akademija likovnih umetnosti, Skenderija, Careva džamija, samo su neke od građevina koje ćete obići. Svaki most priča je za sebe - Ajfelov most, Festina Lente, Drvenija, Principov most, Careva ćuprija, Šeher – ćehajina ćuprija.

Pixabay
 

Novo Sarajevo

Šetnjom kroz Ulicu maršala Tita, proći ćete kroz nešto noviji deo Sarajeva. Na samom spoju pešačke ulice Ferhadija sa Ulicom maršala Tita nalazi se čuvena Večna vatra, a tu su i brojni tržni centri, Sarajevo City Centar, Veliki park, Narodni muzej, Kampus univerziteta... Jedan od omiljenih muzeja u gradu je Muzej Mlade Bosne, a zanimljiv je i Sarajevski ratni tunel. Ako se držite tog pravca, lako ćete stići i do čuvenog Vrela Bosne, izvorišta reke Bosne.

Najpopularnije sarajevsko izletište smešteno je 15 kilometara od centra grada. Nedaleko od Ilidže, u podnožju Igmana, nalazi se i Velika aleja, šetalište dugačko nešto više od tri kilometra, sa oko 3.000 stabala platana i kestena. Osim hodajući, kroz aleju možete proći i kočijama i fijakerom. Koliko god da se u Sarajevu zadržavata, ovaj deo obavezno morate posetiti. 

Pixabay
 

Kako stići do Sarajeva

Ukoliko ste se odlučili da u sopstvenoj režiji posetite Sarajevo, najbolji put, sa najlepšim predelima, jeste put Zvornika i Romanije, preko Sokoca. Od Beograda do Sarajeva prelazi se oko 300 kilometara, a za putovanje vam je potrebna lična karta ili pasoš, kao i zeleni karton za auto. Ovu kilometražu, uz poneku pauzu, preći ćete za oko pet sati. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike