Kada se očekuje procvat turizma uvenulog zbog korone: Ova zemlja je najposećenija na svetu!

02.03.2022

23:55

0

Turistički sektor je jedna od najvećih žrtava pandemije koronavirusa

Kada se očekuje procvat turizma uvenulog zbog korone: Ova zemlja je najposećenija na svetu!
AP Photo/Basilio Sepe

 

Francuska je zemlja koju je pre pandemije posećivalo najviše turista na svetu

Istraživanja pokazuju da ju je samo u 2019. godini posetilo 90 miliona stranih turista. Slede je Španija, SAD, Kina, Italija,Turska i Meksiko.

Čak osam odsto svog BDP-a Francuska duguje turizmu, te je pandemija, koja je negativno uticala na industriju putovanja u celom svetu, značajno smanjila njene prihode. Naime, u prvoj polovini 2020. broj stranih turista u Francuskoj bio je prepolovljen.

Pixabay
 

Slično se desilo i sa Španijom koja je na drugom mestu ove liste, budući da je u predpandemijskoj godini privukla 83,5 miliona turista. Sjedinjene Američke Države su zauzele treću poziciju sa posetom od 79,3 miliona.

Turistički sektor je jedna od najvećih žrtava pandemije koronavirusa. On je rastao gotovo bez prekida od 80-ih godina prošlog veka, sve do 2019. godine. Tada, pre četiri decenije, broj međunarodnih poseta iznosio je 277 miliona na globalnom nivou, da bi u predpandemijskoj godini dostigao 1,5 milijardi, posle čega je zabeležio drastičan pad.

Pixabay
 

Srećom, kovid restrikcije se polako ukidaju širom planete, što bi trebalo da podstakne rast turističkih poseta, ukoliko sukob oko Ukrajine ne eskalira.


Evropski komitet za putovanja smatra da će se ove godine broj turista u Evropi znatno povećati i da će dostići nivo za 20 odsto manji u odnosu na period pre pandemije. Potpun oporavak očekuju tek od 2024. godine.

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bif.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti