Nestvaran rudnik soli: Začinite svoje putovanje!

01.03.2022

19:15

0

Potpuno bajkovito mesto, zovu ga središtem Zemlje Žila Verna

Nestvaran rudnik soli: Začinite svoje putovanje!
profimedia-0258673635 - Copyright Profimedia

Rudnik je u prošlosti bio veoma značajan resurs sa ekonomskog i industrijskog aspekta. Bogatstvo Vjeličke nije bilo u zlatu, srebru, dragom kamenju, već u soli. Ovo će vas možda iznenaditi, ali so je nekada predstavljala veoma vredan prirodni resurs, u onolikoj meri u kojoj je to danas nafta.

Profimedia
 

Kada su u XIII veku otkrivena prva ležišta soli počelo se sa iskopavanjem prvih rudarskih okana. Viševekovna eksploatacija soli rezultirala je stvaranjem pravog podzemnog lavirinta – splet dvorana, stepeništa i tunela vijuga ispod površine Zemlje  dužinom od blizu 300 kilometara.

Može se reći da rudnik soli Vjelička predstavlja izvestan spomenik mukotrpnom i viševekovnom radu, trudu i upornosti, ali i mašti i umetnosti. Danas je sve to lepo upakovano, sređeno i stavljeno turistima na raspolaganju da, šetajući podzemnim hodnicima i dvoranama, osete njegovu veličinu.

Profimedia
 

Smešten na krajnjem jugu Poljske, nedaleko od šarmantnog grada Krakova, ovaj rudnik soli poseti oko milion turista godišnje. Ovakvu posećenost dobrim delom možemo pripisati upravo blizini Krakova. Mnogi posetioci ovog grada svoje putovanje obogate posetom Aušvicu.

Vjelička je od Krakova udaljena oko 10 kilometara, odakle je lako dostupna bilo da koristite sopstveni ili javni prevoz. Kolima će vam trebati oko pola sata, a oko same Vjeličke postoji i nekoliko parkirališta (parking se naplaćuje po satu). U suprotnom, možete koristiti javni prevoz – na glavnoj železničkoj stanici možete uhvatiti voz koji vozi do rudnika soli, a u neposrednom okruženju stanice postoje i kombi vozila koja vas mogu odvesti do tamo.

Profimedia
 

Ostavite realnost iza sebe

Rudnik soli Vjelička je poput druge dimenzije: umesto neba iznad vas su tavanice, sloboda kretanja ograničena je hodnicima, a so je poput vazduha, okružuje vas sa svih strana. Ako patite od klaustrofobije, dobro razmislite da li ćete izdržati tri sata ispod zemlje, koliko u proseku traje tura kroz ovu turističku atrakciju.

Profimedia
 

Obilazak počinje spuštanjem niz 378 stepenika koji vas vode do prvog nivoa koji se nalazi na 64 metara ispod površine i odakle počinje tura kroz rudnik soli. Treba da znate da je stepenište drveno i prilično usko, prilikom spuštanja nema zastajanja, pa budite oprezni i strpljivi. Veličanstvene odaje isklesane u stenama, podzemna slana jezera, velelepne drvene konstrukcije, skulpture izgrađene od soli, hodnici, stepenice, rudarska okna... Sve to i još mnogo toga vas očekuje na devet različitih nivoa smeštenih između 64 i 135 metara ispod površine zemlje. Na tom putu nailazićete na brojne skulpture poznatih ličnosti poput Nikole Kopernika, pape Jovana Pavla II, princeze Kinge i dr. Tu su i statue patuljaka prikazanih tako da pružaju uvid u vreme kada je rudnik soli još uvek bio aktivan. Do sada je rudnik soli Vjelička posetilo preko 41,5 miliona turista iz celog sveta, a mnogi od njih bi se složili da im je poseta ovom rudniku soli bilo jedno od najslađih iskustava.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike