Neobične navike Francuza: Od obaveznog kašnjenja na večeru, do pet poljubaca u obraz prilikom susreta

26.12.2020

12:00 >> 09:21

0

Za ostatak sveta teško razumljivo

Neobične navike Francuza: Od obaveznog kašnjenja na večeru, do pet poljubaca u obraz prilikom susreta
Copyright Profimedia

Postoje neke čudne stvari o Francuzima koje će ostatak sveta teško razumeti. Ponekad deluju i rade stvari na način koji je jedinstven samo za njihovu kulturu.

Ovo su omiljeni, ali pomalo neobični francuski običaji:

Za razliku od drugih kultura, Francuzi stvari vole da rade natenane, tako će za neke stvari odvojiti više vremena nego stanovnici drugih država. Tako, u njihovom stilu, ispijanje kratkog espresa može potrajati i nekoliko sati.

Profimedia

Francuzi zaista vole svoj baget i to priznaju. Toliko, da ćete ih na kraju radnog dana često videti kako na putu do kuće šetaju sa bagetima u kesi, već pomali načetim. Francuzi uživaju da obrišu preostali sos sa tanjira komadom hleba. Ostatku sveta pomalo čudnno, nama doduše ne.

Koliko god zvučalo kao greška, nije. U goste se trude da stignu sa najmanje 15 do 20 minuta zakašnjenja. Iako se u mnogim zemljama ovo smatra nekulturnim, u Francuskoj je neizgovoreno pravilo. Francuzi će uvek malo kasniti, kako bi domaćinu ostavili dodatnog vremena za pripremu večere. Ovaj običaj se naravno ne odnosi na zakazane rezervacije u restoranima.

Profimedia

Pročitajte još:

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko ćete se puta poljubiti, zavisi u kom se delu zemlje nalazite. Primera radi, Parižani se ljube četiri puta u obraz, u Monpeljeu se ljube tri puta, a na Korzici se neki stanovnici ljube čak pet puta.

Neke od reči koje ćete u Francuskoj čuti na svakom koraku su definitivno bonjour i pardon, odnosno dobar dan i oprostite.  To uključuje od pozdravljanja prodavca dok ulaze u prodavnicu, pozdrav svima u čekaonicima i redovima, ali se isto tako prisno i  opraštaju kada napuštaju prostoriju.

Nije retkost u Francuskoj da potpuni stranci pomažu jedni drugima, čak i u jednostavnim zadacima. Ilustracije radi, slučajni prolaznik će vrlo rado pomoći slepoj osobi da pređe ulicu, ili starijoj dami u nošenju cegera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike