Zemlja zlata, kukuruza i krompira u kojoj je poželjno začeti dete pre stupanja u brak

04.02.2022

13:30

0

Jedan od starijih običaja je da Peruanci pre nego što stupe u brak prolaze period u kome žena radi sa svekrvom, a muškarac sa tastom

Zemlja zlata, kukuruza i krompira u kojoj je poželjno začeti dete pre stupanja u brak
profimedia-0514524305 - Copyright Profimedia

Ako razmišljate o putovanju u Peru, dodatno će vas zaintrigirati neke zanimljivosti o ovoj južnoameričkoj zemlji, koje će vaš boravak u ovoj zemlji učiniti zabavnijim.

Zemlja kukuruza

Peruanci uzgajaju više od 50 vrsta kukuruza, a nekada su ga koristili kao sredstvo plaćanja. Moguće ga je pronaći u raznim bojama poput žute, ljubičaste, bele ili crne. Kada se nađete tamo, preporučujemo vam da isprobate neko jelo koje ga sadrži poput pastel de choclo. Možete isprobati kukuruz i kao street food serviran sa svežim sirom. Chancita je slani, prženi kukuruz koji se prodaje kao grickalica u celoj zemlji, a često se servira u restoranima i barovima kao predjelo.

Profimedia
 

Tradicionalni ples marinera

Ne propustitte tradicionalni romantični ples u paru koji za rekvizit koristi maramice. Osmišljen je s ciljem da oponaša ptičji ritual parenja.

Specijalitet zamorac

Već znate da su kuhinje različite širom sveta. Peruanska je tako poznata u svetu po tome što jedu zamorce. Taj specijalitet seže još u doba Inka kada su seljani sušili kožu zamoraca kako bi je koristili u gulašima i supama. Oko 65 miliona zamoraca se pojede svake godine u Peruu.

Bilje sa halucinogenim dejstvom

Ayahuasca, poznata kao i yagé, je biljka koja raste u amazonskoj tropskoj prašumi, na samim izvorima šamanizma. Nije reč o drogi, već se priprema na poseban način u kombinaciji s drugim biljkama koje sadrže razne supstance i tako podstiču i stvaraju vizije. Koristi se u medicinske svrhe i lečenje, a može se koristiti uz nadzor i savete šamana. Hiljadama godina se koristi u amazonskim plemenima kao deo tradicionalnih obreda.

Profimedia
 

Neobičan običaj za stupanje u brak

Jedan od starijih običaja jeste da Peruanci pre nego što stupe u brak imaju period u kojem služe jedan drugome. Žena tada radi sa svekrvom, a muškarac sa tastom. Na taj način testiraju svoju spremnost na brak. U tom razdoblju mogu spavati pod zajedničkim krovom, a poželjno je i da pre svadbe začnu dete.

Zemlja krompira

Jeste li znali da krompir dolazi iz Perua? Tako je, proizvode oko 3.000 vrsta krompira. Za to se ponosni Peruanci, kada žele da naglase svoju nacionalnost, koriste izrekom: "I am more Peruvian than the potato."

Zemlja zlata

Peru je šesti po redu proizvođač zlata na svetu. Carlos Villachica izmislio je jednostavnu mašinu za odvajanje zlata od peska bez žive. Umesto toga, koristi se vodom i biorazgradivim hemikalijama. Najviše zbog zaliha zlata je dugo godina bio jedna od glavnih španskih kolonija, a nezavisnost je izborio tek u 19. veku...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike