Zbog čega na prozorima holandskih domova nema zavesa?

21.01.2022

20:30

0

Autor: 24sedam

Neobičan trend star vekovima

Zbog čega na prozorima holandskih domova nema zavesa?
Profimedia

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Mnogima to može izgledati kao poziv da zavire u tuđe “dvorište”, ali koliko god kontradiktorno izgledalo, Holanđani su veoma osetljivi na svoju privatnost, izuzetno cene lični prostor, te zadiranje u lično smatraju nepristojnim i porede ga sa grubošću i lošim manirima.

Postoji čitav niz različitih objašnjenja za ovaj fenomen.

Profimedia
 

Jedno ukazuje da je ideal da su svi jednaki izuzetno važan u Holandiji i svako ponašanje koje sugeriše da ste bolji od bilo koga drugog se ne odobrava. Ovo važi i za pokazivanje ličnih predmeta kao što su odeća, nameštaj ili tehnika.

Drugo objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Profimedia
 

Postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Ako pitate meštane, reći će vam da ne žele da im išta blokira pogled u svet.

Jedno je sigurno, oni koji ne navlače zavese više vode računa o svom životnom prostoru, a posebno o prozorima.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno menjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

Bonus video:

Privatna arhiva

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi