Jednom puni života, danas ukleti, jezivi, napušteni! Sedam najstrašnijih gradova sveta

14.01.2022

19:35

0

Autor: 24sedam

Malo je mesta na svetu koja su tako zadivljujuća i zastrašujuća kao gradovi duhova

Jednom puni života, danas ukleti, jezivi, napušteni! Sedam najstrašnijih gradova sveta
profimedia-0316521770 - Copyright Profimedia

Doživeli su izuzetno tešku sudbinu. Postali su gradovi duhova koji su toliko jezivi, da će vas samo od čitanja uhvatiti jeza.

Sela izgubljena u pustinjskom pesku, napuštena ostrva ili gradovi pogođeni zemljotresom, ova mesta su vremenske kapsule davno prošlih vremena.

Agdam, Azerbajdžan

Profimedia
 

Nekada dom čak 40.000 stanovnika, Agdam je preživeo ozbiljan broj krvavih borbi sredinom 90-ih godina prošlog veka, koje su naterale stanovnike da napuste grad. Nakon prestanka ratovanja grad su zauzeli pljačkaši i lutalice, a danas je zakonom zabranjeno ići mu u posetu.

Bodie, Kalifornija

Profimedia
 

U 1859. godini hrpa belobradih kopača pohrlila je u Siera Nevadu u potrazi za zlatom. Populacija u gradiću Bodie u roku od nedelju dana porasla na fascinantnih sedam hiljada duša. Kako je rastao broj stanovništva, tako se popunjavao sadržaj grada.

U svojim najboljim danima grad je imao sedam crkvi, 25 bordela i čak 65 barova. Tuče su bile česte, kao i dvoboji. To je trajalo sve dok jednog trenutka nije ponestalo zlata i stanovnika, a na najbolje dane podsećaju samo ostaci građevina i pokoji zarđali automobil.

Varosha, Kipar

Vikipedija
 

Nekad ultrapopularno turističko naselje na obalama Mediterana, deo grada Famaguste, danas su napuštene ruševine. Tokom 70-ih godina prošlog veka mnogi slavni ljudi, poput Brižit Bardo i Rakel Velč, letovali su ovde, a ulice su bile prepune visokih građevina i skupih hotela. Sada je ovaj grad u potpunosti napušten.

Ostrvo Hashima, Japan

Vikipedija
 

Od 1887. do 1974. godine Hashima je bio grad u kome su stanovali rudari sa svojim porodicama. Na vrhuncu slave brojao je 5.000 stanovnika, ali nakon što je nafta počela da se koristi kao primarni energent, stanovnici su postupno napuštali grad u potrazi za boljim životom. Danas je Hashima ništa drugo nego betonska ploča s mnogo praznih građevina.

Pripjat, Ukrajina

Profimedia
 

Službeno je proglašen gradom 1979. godine, ali je tu titulu izgubio 1986., nakon Černobiljske katastrofe. Pre eksplozije Pripjat je imao 49.000 stanovnika, 18.136 stabala i 27 restorana i barova. Danas je strogo čuvan te je zabranjen svaki neovlašćeni ulaz u grad.

Romagnano al Monte, Italija

Vikipedija
 

Ovo selo uništio je zemljotres koji se dogodio 1980. godine, ali stanovnici nisu hteli da obnove mesto, nego su desetak kilometara od njega podignuli novo naselje. Iako je nenaseljeno, selo je danas jako popularno među turistima koji žele da posete jedino napušteno selo u Italiji.

Oradour sur Glane, Francuska

Vikipedija
 

Nekada je u ovom selu bilo 640 stanovnika, koje su nemački SS-ovci na brutalan način ubili, osim nekolicine koja je uspela da pobegne i ispriča tužnu priču. Danas selo nema nijednog stanovnika, ali služi kao svojevrsni podsetnik i spomenik na mučki ubijene ljude.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike